Schrade SCHF9

Schrade SCHF9 review

Schrade is voor mij een nieuw merk waar ik nog niet bekend mee ben. Dat maakt mij zeer benieuwd naar de kwaliteit dat het mes met zich meebrengt. In deze Schrade SCHF9 review bekijk ik dit mes en geef ik daar mijn mening over.

Schrade SCHF9 | Kort

De Schrade SCHF9 is een medium outdoor mes met een heel dik lemmet. Het fijne aan dit mes is dat het te verkrijgen is voor een relatief lage prijs. De Schrade SCHF9 is te koop voor ongeveer €60,- wat het mes een stuk goedkoper maakt dan vergelijkbare messen in dezelfde categorie. Zo heb ik bijvoorbeeld eerder de KA-BAR 1213 een review gegeven. De KA-BAR heeft dezelfde staal en handvat materiaal en heeft ongeveer dezelfde lengte.

Schrade SCHF9 | Gebruik

De Schrade SCHF9 is gemaakt voor het outdoor gebruik. Met het dikke en zware lemmet is dit mes uitermate geschikt om te batonnen en hout door te hakken. Het mes heb ik getest in warme omstandigheden, met en zonder handschoenen aan.

Deze review baseer ik op mijn test met het mes zo uit de doos. Ik heb tijdens het testen op verschillende onderdelen gelet welke ik in de volgende hoofdstukken zal behandelen. Zorg altijd goed voor je mes en zorgt dat je deze goed onderhoudt, doe je dat niet dan kan er roest ontstaan waardoor je mes minder bruikbaar word.

Schrade SCHF9 | Kraton handvat

Het handvat van de Schrade SCHF9 is gemaakt van kraton (wat we al eerder zagen wij de KA-BAR 1213 en Cold Steel Pendleton Hunter). Het patroon en het gevoel van het handvat zijn wel enorm anders. Waar de andere iets zachter en soepeler aanvoelen voelt deze stevig en hard aan.

Het handvat op het mes heeft een grof en agressief patroon wat veel grip geeft. Ook de vorm van het handvat zorgt voor extra veel grip. Het handvat is wel aan de grote kant, maar het is nog wel goed te gebruiken.

Wel is het comfortabeler om handschoenen te dragen (er zitten ook wat hotspots op het handvat). De Schrade SCHF9 bevat verder een lanyard hole, finger choil en jimping. Het laatste wat ik wil melden over het handvat is dat het niet 100% perfect afgewerkt is, maar meer dan genoeg. Het enige wat mij opviel is dat er soms een millimeter uitsteek op een paar plekken.

Schrade SCHF9 | 1095 staal

De Schrade SCHF9 komt uit de doos niet scheer scherp binnen. Tijdens het testen is dit te merken bij de kleine taken. Dit mes is zoals eerder vermeld vooral bedoeld voor de grotere klussen dus maak ik mij geen zorgen over de kleine taken. Het hakken en battonnen met de Schrade SCHF9 uit de doos gaat heel simpel en gemakkelijk.

Ik moet zelfs toegeven dat ik het mes een beetje misbruikt heb door het te gebruiken als wig met hout. Hierbij gaf het mes geen kik en het hout was in no time kapot. Om het te gebruiken als wig ben ik begonnen met de punt op het hout te zetten en het met een stuk hout erin te slaan, ook de punt heeft zich heel goed gehouden!

De gebruikte 1095 staal is net als alle andere carbon stalen gevoelig voor roest, dus na gebruik (en eens in de 2/3 maanden sowieso) je mes even oliën om roest tegen te gaan. Dit is gewoon standaard onderhoud van je mes.

Er komen zoals gebruikelijk ook gebruikers sporen op het mes te zitten. Dit is goed te zien op een aantal foto’s. De gebruikerssporen die te zien zijn op het lemmet komen wel iets sneller dan andere messen naar mijn gevoel, maar dit is puur een werk mes voor mij en geen show model.

Schrade-SCHF9-tip

Graag wil ik ook nog melden dat de punt op de Schrade SCHF9 de dikste is die ik tot nu toe heb gezien.

Lemmet specificaties

  • Lemmet lengte: +- 16 cm
  • Totale lengte: +- 31 cm
  • Gewicht mes: +- 450 gram
  • Staal soort: 1095 high carbon

Schrade SCHF9 | Schede

Er komt standaard een schede mee bij de Schrade SCHF9. Deze schede is gemaakt van standaard Nylon. De schede heeft aan de voorkant ook nog een klein zakje waar je eventueel iets in kwijt kunt. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan een slijpsteen of firesteel. Vind je het niks? dan kan je het zakje er gemakkelijk afhalen door de klitteband los te halen.

De Schrade SCHF9 zelf zit goed vast in de schede als je het mes vast zet met de ‘snap button’. Zit het mes niet vast daarmee dan zal die er vrij gemakkelijk uitvallen. Schrade-SCHF9-backsideEr zijn verschillende mogelijkheden om het mes te dragen. Er zit bovenaan de achterkant van de schede een mogelijkheid om de schede vast te maken aan je riem. Eventueel kan je het mes nog vastmaken aan je been. Er zit standaard wat touw bij, maar ik raadt aan om dit te vervangen met 550paracord.

Aan de achterkant zit volgens mij ook nog een mogelijkheid om het mes met MOLLIE vast te maken, maar dit durf ik niet met zekerheid te zeggen of dat MOLLIE compatible is.

Schrade SCHF9 | Prijs & waarde

De prijs van de Schrade SCHF9 ligt rond de 60 euro. Voor die prijs krijg je mes met een enorm dik stuk kwaliteit staal. De schede is gemaakt van goede, duurzame kwaliteit (excl. het stuk touw) en ik ben er zeer tevreden over.

De verhouding van de prijs/kwaliteit van dit mes is naar mijn mening goed.

Schrade SCHF9 | Conclusie

De Schrade SCHF9 is niet een duur mes als je het vergelijkt met andere messen in dezelfde categorie. Met een prijs van ongeveer 60 euro krijg je een mes dat opgewassen is tegen al het zware werk waarvoor je het kan/wilt gebruiken.

Suggestieve kooplink: 2Sharp Schrade SCHF9

Schrade SCHF9

Cijfer: 7.5/10 In het kort: De Schrade SCHF9 is een echt werkmes dat alle zware klussen aankan!

Geef een reactie