Mes onderhoud

Mes onderhoud

Een mes goed onderhouden is erg belangrijk, een scherp mes is namelijk veiliger dan een bot mes. Aan een mes met roest erop heb je niks aan, daarom geef ik hieronder een aantal tips om je messen goed te onderhouden.

  • Hou je mes droog, niet alleen het lemmet maar ook het handvat
  • Zorg er voor dat je mes schoon is, vooral bij de delen die bewegen en de ‘lock’.
  • Olie je mes zodra je deze gebruikt hebt, dit zorgt ervoor dat je mes niet roest.
  • Zoals ik hier boven al heb gezegd, hou je mes scherp.
  • Bewaar je mes op een droge plek en uit zijn schede.
  • Wanneer een mes een tijdje stil ligt, olie het dan om de 2-4 maanden.
  • Mocht je mes in contact zijn gekomen met zout water; probeer deze dan uit elkaar te halen als dat kan en goed en overvloedig af te spoelen met zuiver water -> droog je mes -> oliën.
  • Misbruik je mes niet, het is geen breekijzer, een mes is gemaakt om te snijden!
  • Test je mes zo nu en dan, als je je mes een tijdje hebt gebruikt kan het soms zijn dat er wat schroefjes wat losser zitten, draai deze op tijd aan.

Als je je aan deze tips houdt zal je waarschijnlijk je leven lang plezier hebben van een mes.

Messen olie

Veel mensen gebruiken WD40 voor het oliën van hun mes, dit is niet aan te raden. WD40 droogt snel op en trekt stof en vuil aan. Het is veel beter om wapen olie te gebruiken om je messen mee te oliën. Persoonlijk gebruik ik Ballistol voor mijn messen, het enige nadeel hiervan is dat het aardig stinkt. Andere wapen olie is ook goed…

Roest op je mes?

Als je last hebt van roest op je messen heb je je waarschijnlijk niet gehouden aan de tips hierboven. Maar geen zorgen, roest is vaak wel weg te krijgen. Als je lichte roest hebt dan kan dan soms al met een spons of met olie.

Heb je last van veel roest dan is het beter om met schuurpapier of staalwol het te proberen verwijderen. Als je dit doet zal je mes wel krassen krijgen van het schuurpapier; om dit weer mooi glad te krijgen moet je met steeds een fijnere korrel schuurpapier over het mes gaan. Vanaf korrel 1000/1200 krijg je een redelijk glad oppervlak. Het is het makkelijkst om dit te doen met een schuurkurk.