keukenmessen slijpen

Keukenmessen slijpen is precies hetzelfde als elke andere soort mes. Tijdens het slijpen van een keukenmes haal je microscopische stukjes van het mes af. Dit doe je door een mes op een bepaalde hoek te slijpen waardoor er een scherpe rand aan komt.

Keukenmessen slijpen

Om een keukenmes te slijpen zijn er verschillende methodes mogelijk. Zo kan je een mes slijpen met een slijpsteen, met een geleiden systeem, slijpstaaf of je kan het natuurlijk laten doen.

Keukenmessen slijpen op slijpstenen

Een keukenmes is heel goed te slijpen op slijpstenen. Deze stenen zijn vlak en zijn heel fijn. Door het mes er met een hoek van 15 – 20 graden op te zetten en snijbewegingen te maken slijp je het mes.

Er komt later nog een uitgebreide uitleg over hoe je moet slijpen met slijpstenen.

Keukenmessen slijpen op de Spyderco Sharpmaker

Ik ben zelf in het bezig van een Spyderco Triangle Sharpmaker. Ik vind dit een hele fijne en makkelijke manier van slijpen. Met de Sharpmaker is er niet veel ervaring nodig en kan iedereen zelf leren messen te slijpen.

Ook over het slijpen van messe met de Spyderco Sharpmaker komt later een uitgebreide uitleg.

Keukenmessen laten slijpen

Er zijn een aantal bedrijven die zich specialiseren in het slijpen van messen. Voor een paar euro kan je je mes vlijmscherp laten slijpen bij die bedrijven. Vaak is dit binnen paar  uur gebeurd als je bij een winkel langsgaat. Als je je messen opstuurt duurt het een aantal dagen voordat je je messen terughebt.