Vaste & zakmessen

Vaste messen en zakmessen

Zakmessen worden door veel mensen in het dagelijks leven gebruikt voor allerlei zaken. Zo kan een zakmes bijvoorbeeld gebruikt worden om een appel te schillen, een pakketje te openen of een stuk touw door te snijden (enz.). Helaas worden messen vaak puur gezien als steekwapens en niet als een stuk gereedschap met enorm veel doeleinden.

Op deze pagina’s kan je veel informatie vinden over vaste messen en zakmessen.

Vaste messen en zakmessen slijpen

Het slijpen van vaste messen en zakmessen kan op verschillende manieren gedaan worden. Je kan het uiteraard ook laten doen door een proffesionele slijper, maar het is ook erg leuk om zelf je messen te kunnen slijpen! Kijk op de messen slijpen pagina rond om meer te leren over messen slijpen.

Slijpstenen

Om je messen scherp te maken of te houden moet je ze (regelmatig) slijpen. Dit wordt vaak gedaan op zogenoemde slijpstenen. Leer wat meer bij over slijpstenen op de slijpstenen pagina.

Mes lemmets

Een lemmet van een mes is het gedeelte waarmee gesneden wordt, dit bestaat bijna altijd uit staal. Er zijn veel verschillende vormen en soorten mes lemmets op de markt. Als je meer wilt leren over bestaande mes lemmets kan je dat doen op de mes lemmet pagina.

Zakmessen lock types

Als je nog niet zo bekend bent met zakmessen dan kan je hier wat leren over de verschillende zakmes lock types die beschikbaar zijn. Het is wel interessant om hier het één en ander over te leren.

Vaste messen en zakmessen onderhoud

Het is belangrijk dat je je vaste messen en zakmessen goed onderhoud. Als je dat niet doet kan er roest op je mes ontstaan, en dat is wel het laatste wat je wilt. Deze tips kunnen je helpen met het onderhouden van je messen. “Een scherp mes is veiliger dan een een bot mes.”
Messen onderhouden

Staalsoorten

Wie al wat meer weet over messen weet ongetwijfeld ook dat er honderden soorten stalen zijn die gebruikt worden om messen van te maken. Een handig overzicht van mes staal soorten is natuurlijk niet weggelegd.

Wetgeving messen

Het is belangrijk dat je weet wat je doet. Als je met een mes op zak loopt die verboden is kan je in grote problemen zitten. Weet wat je doet en weet de wet omtrent messen. De belangrijkste punten staan opgesomd op de wetgeving messen pagina.