KA-BAR 1213

KA-BAR 1213 review

In deze review bekijk ik de beroemde KA-BAR 1213. Dit mes wordt al jaren lang gebruikt voor allerlei doeleinden. De KA-BAR 1213 wordt onder andere gebruikt door het Amerikaanse leger.

Kort over KA-BAR

KA-BAR maakt al vele jaren messen. Zo maken zij ook vecht messen voor de USMC (United States Marine Corps), en ‘Utility’ messen. Naast deze messen heeft KA-BAR ook een lijn met ‘Zombie knives’ voor het geval er een zombie apocalypse komt. Uiteraard heeft KA-BAR nog heel wat andere messen dan deze, maar daar gaat deze review verder niet om. Als je een KA-BAR Utility knife koopt zal je een behoorlijk grote en stevige doos krijgen waar het mes en de sheath inzit. KA-BAR maakt nu al ruim honderd jaar messen, ze hebben in deze tijd vaak hun messen geperfectioneerd tot het resultaat wat ze  nu hebben.

Over de KA-BAR 1213

De KA-BAR messen wordt overal ter wereld gebruikt voor allerlei doeleinden. De KA-BAR 1213 heeft een zeer goede balans en voelt heel goed aan in de hand. Het mes is gemaakt om in alle weersomstandigheden en klimaten goed te functioneren.

KA-BAR | 1095 High carbon stalen lemmet

De staal op de KA-BAR 1213 is 1095 Cro-Van. Dit is een High carbon staal, wat inhoud dat het mes kan gaan roesten. Door de ‘Epoxy powder coating’ op het mes zorgt ervoor dat het lemmet zelf beschermt is tegen roest, alleen de rand is nog wel gevoelig voor roest. De KA-BAR heeft de bekende clip point lemmet vorm, waardoor het mes er zeer mooi uitziet.

Het lemmet heeft een ‘sabre’ (Scandinavische) grind. Deze grind zorgt ervoor dat het mes gemakkelijk te slijpen is. De KA-BAR 1213 komt met een scheer scherpe rand uit de doos. Nadat ik het mes wat getest heb was het mes niet meer scheer scherp, en ook met papier snijden had het mes af en toe moeite. Na een paar simpele strijken (alleen stap 4) over de Spyderco Sharpmaker is het mes weer scheer scherp.

Het mes weegt totaal bijna 300 gram, waarvan het meeste gewicht van het lemmet komt. Het lemmet heeft een zogenoemde ‘blood groove’ (officiële term is ‘fuller’). Er wordt gezegd dat dit het bloed opvangt als er veel bloed vloeit, maar het is gewoon om een mes een stukje lichter te maken.

KA-BAR | Kraton handvat

Het handvat van de KA-BAR 1213 is gemaakt van Kraton. Dit materiaal geeft een goede grip en is heel duurzaam. Regen/water heeft geen effect op Kraton en hier zal je ook niet zo’n last van hebben. Er is ook een KA-BAR model die een leren handvat heeft, deze zal wel last hebben van water.

Het mes heeft een goede balans, het lemmet voelt niet te te zwaar aan. Het handvat van de KA-BAR 1213 voelt goed aan, het Kraton is niet te hard waardoor het oncomfortabel wordt of te zacht. De stroken op het handvat in combinatie met het Kraton zorgt voor een goede grip en veel controle over het mes.

Het lemmet loopt door tot het einde wat het mes een ‘full tang’ maakt, al claimen veel mensen dat het een ‘rat tail tang’ is. Het stuk staal in het handvat is wel een stuk dunner en kwetsbaarder dan het lemmet zelf. Hierdoor moet je oppassen als je bijvoorbeeld gaat batonnen met je KA-BAR, er zijn er al een groot aantal gesneuveld door mensen die te grote stukken willen batonnen.

De ‘finger guard’ op de KA-BAR 1213 is uitstekend. Aan beide zijden zit een ruime finger guard zodat heel je hand goed tegen wordt gehouden. De ‘butt cap’ is een platte kop aan de onderkant van het mes. Deze kan je voor verschillende doelen gebruiken. Zo kan je het bijvoorbeeld gebruiken als een niet dodelijk wapen, hamer of geluidmaker.

KA-BAR | Sheath

De sheath is gemaakt van ‘Kydex’. Kydex wordt enorm veel gebruikt in holsters van messen en van pistolen. Kydex heeft een aantal goede eigenschappen waardoor het zo goed is om een sheath voor te maken. Een Kydex sheath is:

 • Licht
 • Duurzaam
 • Waterdicht
 • Krasbestendig

Onderaan de sheath zit een klein gaatje zodat het water wat in je sheath terecht komt er meteen uit drupt. De ‘belt loop’ op de sheath is vrij groot, namelijk 9 centimeter. Hierdoor is het wel iets te ruim, maar je zal in ieder geval geen riem tegenkomen die er niet oppast. Helaas is er geen mogelijkheid om de sheath snel op je riem te plaatsen, je zal altijd je riem af moeten doen als je het mes bij je wilt dragen op je riem.

KA-BAR | Prijs

De prijs voor een KA-BAR hier in Nederland ligt tussen de 90-100 euro in, wat een goede prijs is voor een zeer goed mes. Een groot voordeel is dat er een Kydex sheath standaard bijzit voor de prijs (of een leren die iets goedkoper is). Het staal, de sheath en het handvat zijn allen gemaakt van duurzaam materiaal, waardoor je lang plezier van je KA-BAR zal hebben.

Daarbij komt nog dat de KA-BAR is Amerika gemaakt is, wat ook weer een voordeel is. Er zijn naast de getoonde KA-BAR ook heel wat andere modellen en versies beschikbaar. De volgende zijn hier in Nederland te koop:

 • KA-BAR Short
 • KA-BAR Tanto
 • KA-BAR Combo edge
 • KA-BAR met leren handvat

Naast de bovenstaande KA-BARS zijn er ook nog KA-BARS te verkrijgen in verschillende kleuren.

Conclusie

De KA-BAR is een erg goed mes voor een leuke prijs. Het mes heeft een goede balans, geeft veel grip en je hebt veel controle erover. Het staal, de Kydex sheath en het handvat zijn allen gemaakt van duurzame materialen, hierdoor heb je lang plezier van je KA-BAR

Suggestieve webshop: 2sharp.nl – KA-BAR 1213

KA-BAR 1213

Cijfer: 4.5/5
In het kort: De KA-BAR is een zeer mooi symbolisch mes. Het mes heeft een goede balans en voelt enorm goed aan in de hand.
4 Reacties op KA-BAR 1213

 1. cooymans paul schreef:

  deze messen zijn vlug bot en slijpsteen moeilijk te krijgen

 2. Wim schreef:

  Beter dat je deze koop via kabar.be
  Zijn goedkoper.

 3. vroege R schreef:

  Goed allround mes is zeker snel bot maar goed te slijpen en je kan m harden door je ka-bar bij de Smit te brengen

 4. rudy schreef:

  Ik heb dit mes in belgie gekocht voor 79 euro

Geef een reactie