Lock types

Mes sluit/lock types

Er zijn verschillende sluit/lock types voor een zakmes. Linerlocks en lockbacks zijn de meest gebruikte. Elke lock type heeft zijn eigen kwaliteiten. Per lock type kan de sterkte verschillen, maar ook op mes niveau kan het erg verschillen.

Dit kan in bepaalde situaties van belang zijn, denk bijvoorbeeld aan een tactische zin van bv een militair als die iemand zou moeten neersteken (laten we hopen van niet!) dan moet de lock het wel houden.

Liner lock

Dit lock type is vrij duidelijk, als het lemmet volledig uitgeklapt is wordt het lemmet geblokkeerd door de ‘liner’. Een liner lock is over het algemeen vrij sterk, al kan het afhankelijk zijn per mes.

Dit is ook één van de meest gebruikte lock types bij zakmessen. Het is simel te maken, betrouwbaar en heeft geen nadelen voor het openen van het mes.

Frame lock

Frame lockEen frame lock is bijna hetzelfde als een liner lock. Hierover zijn ook heel vaak misvattingen over.

Bij een frame lock houdt niet een aparte liner het lemmet tegen van dichtklappen, maar het frame van het mes zelf. Een voorbeeld hiervan is goed te zien in de foto hiernaast.

Mid lock

Een mid lock werkt hetzelfde als een lock back alleen is deze gepositioneerd in het midden van de rug van het handvat. De term Mid lock wordt niet vaak gebruikt, er wordt bijna altijd over een back lock gesproken.

Lock back

Lock back

Een lock back is vergelijkbaar met een back lock, maar moet niet is gepositioneerd op een andere plek. Een lock back bevindt zich onderaan de rug van een mes. Wanneer je het indrukt zorg je ervoor dat je de blokkering opheft en het mes in kunt klappen.

 

Ring lock


Een ring lock is vrij simpel, je draait een ring voor het lemmet wat ervoor zorgt dat het mes niet meer dichtklapt.

De sterkte van een ring lock is wel een stuk minder, maar is toch goed te gebruiken voor veel simpele taken.

Axis lock

Axis lock

De Axis lock is ontworpen door Benchmade. Een Axis lock werkt door middel van een klein staafje het lemmet vastklemt zodra deze voorbij een bepaald punt is.

Een Axis lock van Benchmade is zeer sterk en betrouwbaar.

Tri-Ad l0ck

Tri ad lockDe Tri-Ad lock is ontworpen door Cold Steel, en ook vaak gebruikt in hun messen. De Tri-Ad lock lijkt en werkt hetzelfde als een mid lock, maar heeft iets extra. Dit lock type heeft namelijk een extra pin die de kracht die op het mes wordt gezet opvangt. Hierdoor krijg de lock het veel minder zwaar te verduren en is het ijzersterk.