Keramisch mes

Keramische messenKeramische messen zijn iets heel anders dan een normaal mes. Normale keukenmessen zijn gemaakt van staal terwijl een keramische mes gemaakt is van keramiek. Zo’n keramisch mes heeft zo zijn voor en nadelen.
Keramiek en keramische messen zijn vaak wit van kleur, maar een keramisch mes is ook in andere kleuren te verkrijgen.

Keramisch mes

Een keramisch mes mes wordt verkocht met het argument dat het mes extreem lang scherp blijft, beter bestand tegen voedselzuren en niet roesten. Dit klinkt uiteraard zeer aantrekkelijk.

Er zijn onderhand al veel tests geweest waaruit blijkt dat keramische keukenmessen in de praktijk niet zo goed werken. Vraag je zelf eens af; Hoeveel chef koks zie je ook met een keramisch mes?

Nadelen keramisch mes

Er zitten een aantal nadelen aan keramische messen. De praktijk leert dat deze messen snel ‘chippen’ (hele kleine stukjes breken van de snede) of zelfs kunnen breken.

Het chippen kan gebeuren tijdens het gebruiken van het mes op een keukenblad, een bot maar ook zelfs het gebruik op een aardappel kan chips veroorzaken. Daarom wordt er ook veel gezegd dat een keramisch mes alleen goed is voor groentes, die zijn bijna altijd zacht genoeg.

Het grote nadeel is dat dit regelmatig voorkomt en vrij snel gebeurd. Als dit zo af en toe gebeurd is het niet zo erg, maar dit is een groot probleem.

Voordelen keramisch mes

Naast de nadelen zijn er wel een aantal voordelen aan keramische messen. Een lijstje met de voordelen van keramische messen:

 • Keramische messen houden hun scherpte langer vast
 • Keramische messen kunnen niet roesten
 • Goed bestand tegen voedselzuren

Keramisch mes slijpen

Het is wel zo dat keramische messen langer scherp blijven. Dit komt doordat keramiek een 8,5 op de schaal van hardheid behaald (diamant is 10). Dit heeft het voordeel dat het mes lang scherp blijft, maar maakt het wel vrijwel onmogelijk om het mes te slijpen. Dit geldt alleen als je geen industriële diamantslijper tot je beschikking hebt.

Om keramische messen te slijpen is naast een industriële diamantslijper ook enorm veel techniek en ervaring nodig.

Keramische messen op het vliegveld

Omdat keramiek geen staal bevat is voor metaaldetectors niet mogelijk om deze messen te detecteren. Om het risico te verkleinen gooien fabrikanten vaak een klein beetje metaal door het staal heen waardoor deze wel gedetecteerd kunnen worden. Dit heeft geen negatieve effecten voor andere onderdelen van het mes, en het verhoogt de veiligheid op vliegvelden.

8 Reacties op Keramisch mes

 1. Mariella schreef:

  Weer veel geleerd. Had ik dus eerder moeten lezen. Hoe de praktijk zal uitvallen in het echt laat ik je nog weten

 2. jean-patout schreef:

  ik had dit eerst moeten lezen, dan zou er door mij nooit dergelijke messen zijn aangeschaft. indien zij vallen kun je deze weggooien door gescheurde keramiek. het is beter om een paar centen meer uit te geven en goed stalen mes te kopen.

 3. PIP schreef:

  prachtig set gekregen met bijgaande houder.

  snijdt subliem maar na een week is het kleine mesje geknapt in het lemmet en de middelgrote heeft een hapje uit de snede.

  jammer maar daar zijn ze toch te duur voor.

 4. Jeffrey Bäckerz schreef:

  “..maar zelfs het gebruik op een aardappel kan chips veroorzaken” lekker!
  Maar keramische messen zijn inderdaad niet aan te raden; de mijne waren nog sneller bot dan een normaal mes!

 5. Piet schreef:

  Deze messen nu 1 jaar, maar nog geen problemen. Na gebruik gelijk afwassen en niet in de vaatwasser. Ze zijn nog steeds scherp.

 6. Victor De Roy schreef:

  Wat gebeurd er met de ” chips” ? Komen die niet door het eten? Vormt dit geen gevaar bij consumeren van het gesneden voedsel.

 7. Ron van der Heijden schreef:

  Heb sinds zeker 5 jaar 2 keramische messen
  Aardappel shilmesje gebruik is vrijwel nooit, maar het grote mes gebruik ik echt altijd.
  Super mes, na 5 jaar nog vlijmscherp.
  Maar ik let er wel altijd op om alleen op snijplanken/broodplanken te snijden, dus niet rechstreeks op het aanrecht of op een bord.
  Nog nooit een “chipje” vanaf gegaan.
  Ik ben er erg tevreden mee.

  Heb overigens ook een keramische dunschiller (was samen 1 pakketje), die gebruik ik ook vrijwel niet.

 8. sil schreef:

  Ik heb ze besteld en lees er nu wat meer over
  ben er erg benieuwd naar, mijn huidige messen slijp ik vaak bij om er fijn mee te kunnen werken
  heel duidelijk is wel dat ik met deze keramische messen voorzichtig om zal moeten gaan..
  houten plank gebruiken, niet in een stapel afwas in de gootsteen droppen, niet ermee op de snijrand tikken, geen botjes tegenkomen.. word wat.. maar alsnog nieuwschierig naar

Geef een reactie