Lionsteel SR-1

Lionsteel SR-1A review

Lionsteel is een merk dat zeer mooie messen levert vanuit Italië.

Lionsteel SR-1A | Kort

In deze Lionsteel SR-1A review bekijk ik dit speciale mes uit Italië. Zelf ben ik een groot fan van producten van Italiaanse afkomst, dus ik had grote verwachtingen van dit mes van te voren.

Het mooie aan deze Lionsteel is dat het verkrijgbaar is in vele verschillende handvat en lemmet kleuren.

Lionsteel SR-1A | Gebruik

De Lionsteel SR-1A is gemaakt voor alledaags gebruik, oftewel als EDC, en daarbij nog wat. Hiermee bedoel ik dat dit mes zeer stevig gebouwd is en ook zwaardere klussen aan kan behalve de standaard EDC klussen.

Mocht je het mes een keer goed vuil maken dan is het zeer gemakklijk om schoon te maken, het handvat is gemaakt uit één stuk en heeft gaten op de rug waar het water zo uitgespoeld kan worden.

Lionsteel SR-1A | Aluminium handvat

Lionsteel-sr-1a-backHet handvat van de Lionsteel SR-1A is gemaakt van aluminium. Er is tegen een meerprijs ook een Lionsteel SR-1 versie verkrijgbaar met een titanium handvat en sleipner staal. Zelf heb ik geen problemen met aliminium en ben ik hier zeer tevreden over.

Het design van het handvat is buitengewoon. Op de foto’s is het heel goed te zien, er zitten een zeer mooi golf patroon op het handvat. Ook over de ergonomie van het mes heb ik alleen maar positieve woorden, het mes voelt zeer goed in de handen.

De grootte van het handvat zal geen probleem zijn voor de meeste mensen. Ik heb meer dan genoeg ruimte om mijn gehele hand te plaatsen en heb daarbij nog wat ruimte over.

Aan de achterkant van het mes zit de pocket clip en is er ruimte voor een lanyard. De pocket clip is van kant te verplaatsen maar het is niet mogelijk om het mes tip down te dragen.
De pocket clip is tevens voorzien van een glass breaker, mocht je het ooit nodig hebben. Deze heb ik helaas niet kunnen testen, dus over de werking ervan kan ik niet veel vertellen.

Het mes valt met reverse grip ook goed in de hand.

Lionsteel SR-1A | D2 staal

Deze Lionsteel SR-1A is mijn eerste mes met D2 staal. Het mes heeft een flat grind met een convex second bevel. Dit is voor mij goed te merken in de tests die ik normaal doe, een convex reageert hier toch heel anders op. Zo gaat het papier snijden bijvoorbeeld lastiger dan andere lemmet types.

Het lemmet van dit mes is met 9,5 centimeter aan de wat grotere kant, daarnaast is het mes ook vrij breed. Toch vind ik dit formaat prettig, vaak schrikken mensen van grote messen maar de Lionsteel SR-1A heeft dat een stuk minder.

Het mes komt redelijk scherp binnen en het mes is in de 2 maanden dat ik het heb vrijwel even scherp gebleven. Hierdoor heb ik nog geen ervaring opgedaan met het slijpen van het dit mes.

Lionsteel-sr-1a-8De jimping op het mes is kort maar agressief, samen met de finger guard heb je een stevige grip voor alle taken van het mes.

Lionsteel SR-1A | Deployment & lockup

In het begin had ik er moeite mee om de Lionsteel SR-1A in één keer te openen. Dit kwam omdat ik de techniek gebruikte die ik bij bijna alle andere messen gebruikte, toen ik eenmaal doorhad dat die manier niet bij dit mes paste ging ik opzoek naar de juiste manier.
Eenmaal de juiste manier geleerd te hebben veranderd gaat het openen makkelijk en soepel.

Lionsteel-sr-1a-rotoblock

De lockup van dit mes is enorm goed. Er wordt gebruik gemaakt van een zeer stevige frame lock, met aan het eind daarvan een gehard onderdeel. Één van de redenen dat dit mes mij aansprak is dat dit geharde onderdeel vervangen kan worden zodra het versleten is (wat bij elk mes uiteindelijk gebeurd).

Een ander onderdeel wat mij enorm aansprak aan dit mes is de “RotoBlock”. Zodra je de RotoBlock draait wordt de frame lock ervan weerhouden om te openen. Hierdoor wordt je mes een stuk betrouwbaarder in situaties dat je hele zware taken moet uitvoeren.

Lionsteel SR-1A | Prijs & waarde

De Lionsteel SR-1A is niet het goedkoopste mes wat je zult vinden, maar de waarde van dit mes ligt ver boven vele concurrenten. Over de prijs kwaliteit verhouding van dit mes kan ik niets anders zeggen dan perfect.

De prijs voor dit mes en model is €166,-. De messen van Lionsteel zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren en je hebt nog keuze voor een zwart lemmet. De modellen met een zwart lemmet kosten €174,-.

Lionsteel SR-1A | Conclusie

De Lionsteel SR-1A is een beeldschoon mes voor een sterke prijs. Er zijn niet veel messen waar ik zou enthousiast over ben geweest voor en na het verkrijgen ervan. Daarom vind ik dit mes een grote aanrader.

Suggestieve kooplink: KnivesandTools Lionsteel SR-1A

Mes naam

Cijfer: 9.5/10
In het kort: De Lionsteel SR-1A is een zeer mooi en bijzonder mes van Italiaanse afkomst.
Geef een reactie