Fire knife

Fire Knife header

Fire knife review

In deze Fire knife review bekijk ik dit combo mes van Light My Fire. Dit mes heeft zoals de naam al doet vermoeden een mogelijkheid tot vuur maken erbij zitten. In het handvat zit een firesteel.

Fire knife | Kort

Deze Fire knife wordt gemaakt door Light My Fire en Mora samen. De firesteel wordt geleverd door Light My Fire en het mes wordt gemaakt door Mora.

Bij binnenkomst is dit mes redelijk scherp, maar niet scheer scherp (al lukt het wel om een paar haren te scheren).

Fire knife | Gebruik

De Fire knife is puur bedoeld voor outdoor gebruik. Alle kleine en gemiddelde klussen zijn goed te doen met dit mes. Wanneer je grote klussen wilt doen als takken doorhakken of battonnen raadt ik een ander (groter) mes aan.

Fire knife | Rubberen handvat

Het handvat van de Fire knife is gemaakt van rubber waar ook hier en daar wat plastic zit.

De grootte van het handvat is goed. Iedereen zal op de Fire knife genoeg ruimte vinden om zijn hand kwijt te kunnen. Wel is het zo dat als de firesteel eraf is het handvat iets korter is, waardoor mensen met hele grote handen daar niet meer genoeg ruimte hebben.

De Fire knife voelt goed aan in hand, en heeft een goede vorm. Ik heb tijdens het testen wel gemerkt na een periode van veel en zwaar snijden er wat drukpunten op het mes zitten. Ik merkte vooral tussen mijn duim en wijsvinger een groot drukpunt.

Achteraan het handvat zit een firesteel die je er makkelijk op en af kan draaien. Deze firesteel wordt bijna 3000 graden celsius. De firesteel gaat lang mee, er is genoeg voor 3000 strijken.

Standaard komt er een Fire knife, deze zat bij mij niet goed vast en heb ik er afgehaald omdat ik bij zo’n mes geen lanyard gebruik. Er is uiteraard genoeg ruimte om er zelf een stuk paracord doorheen te halen.

Fire knife | Sandvik 12C27 staal

Het lemmet van de Fire knife is gemaakt van Sandvik 12C27 roestvrij staal. Dit staal soort gebruikt Mora bij veel van haar messen. Bij binnenkomst was dit mes aardig scherp, maar niet scherp genoeg om echt scheer scherp te noemen.

De Fire knife behoudt zijn scherpte goed, na een dag  goed testen met hout is het nog niet te merken dat het mes minder scherp is geworden. Ik heb geen ervaring met het slijpen van dit mes omdat het tot op heden nog niet nodig is geweest.

De grootte en formaat van het lemmet van de Fire knife is goed voor de kleine/middel outdoor klussen. Voor de grote klussen is het lemmet te dun en klein.

Fire knife | Schede

Bij de Fire knife komt standaard een plastic schede, van vergelijkbaar materiaal (en vorm) als die van de Mora Q511 en Mora 2000. Net als die schedes heeft deze ook een gat aan de onderkant om het water weg te laten lopen.

De belt loop op de schede is van een normaal formaat, wat inhoudt dat de Fire knife niet op de bredere riemen zal passen. Een riem van 4 cm zal geen probleem zijn.

De Fire knife is makkelijk uit zijn schede te halen, maar zal er niet snel ongevraagd uitvallen op momenten dat je het niet wilt.

Fire knife | Prijs & waarde

De Fire knife wordt verkocht voor iets minder dan €30,-, net als veel andere Mora messen. Net als die ander Mora messen is dit een mes van goede kwaliteit voor een zeer goede prijs.

De firesteel die erbij zit is goed te gebruiken en zal zeker handig zijn in veel situaties. Het is ook fijn dat de firesteel geen extra ruimte in beslag neemt of in de weg zit.

Fire knife | Conclusie

De Fire knife is een mes van zeer hoge kwaliteit voor de prijs die je ervoor betaald. Dit mes is een betrouwbare partner voor je outdoor klussen en zal je niet snel teleurstellen voor €30,-.

Dit mes is aan te raden aan iedereen die opzoek is naar een goedkoop, betrouwbaar en multifunctioneel outdoor mes.

Suggestieve kooplink: Hard2Find Fire knife

Fire knife

Cijfer: 8/10
In het kort: De Fire knife is een zeer goed outdoor mes voor vele doeleinden.

 

Geef een reactie