Mora of Sweden Q511

Mora of Sweden Q511 review

Hierbij de Mora of Sweden Q511 review. De Mora Q511 is het goedkoopste mes dat ik kan vinden die ook nog eens zeer goede kwaliteit heeft. Daarbij komt nog bij dat de Mora Q511 scheer scherp geleverd wordt.

Waarvoor is de Mora Q511 bedoeld

Origineel is de Mora Q511 bedoeld voor het bewerken van hout. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld teksten in hout kan kerven. Maar naast de eerste bedoelingen voor een mes zijn er zat andere dingen die je ermee kan doen. De Mora messen worden door iedereen voor alle doeleinden die je maar kan verzinnen gebruikt.
Je kan ervan uitgaan dat Mora messen goede allround messen zijn, goed voor survival, bushcraft, kamperen of wat dan ook.

Carbon lemmet

Mora heeft niet bekend gemaakt wat voor staal gebruikt wordt voor dit mes, behalve dat het carbon staal is. Jammer, maar dat maakt mij niet uit. Omdat het mes werkt, het doet wat je wil dat het doet en dat doet het mes ook goed.

Carbon staal zal waarschijnlijk gaan roesten als je het mes niet goed onderhoud dus zorg goed voor je mes als je het gebruikt hebt.

Zoals al eerder gemeld, dit mes komt scheer scherp binnen, maar ook niet zomaar scherp maar nog scherper dan scheer scherp (iemand een naam daarvoor?). Naast de über scherpe rand is er ook nog de punt van het mes. De punt is net als de rand van het mes enorm scherp, veel meer dan je zou verwachten van een mes van ONDER de €6,-!

Het lemmet op dit mes heeft een ‘Scandi’ grind, een heel mooi type grind die makkelijk te slijpen zal zijn. Het lemmet is mooi gepolijst en is aardig al spiegel te gebruiken. Alleen de achterkant van het mes is slecht afgewerkt, die is niet gepolijst en ziet er ruw uit.

Ik heb het mes tot nu toe nog niet hoeven slijpen, maar door de scandi grind zal dit ongetwijfeld heel makkelijk gaan met een scheer scherpe rand.

Plastic handvat

Het handvat wat je krijgt voor het geld is natuurlijk niet high-end materiaal. Het is standaard plastic dat je op elk goedkoop spul zal vinden. Er zit op het handvat niet te veel ergonomie, maar wel wat. Maar wat loop ik te klagen, het mes is perfect voor de prijs.

De kleur is (zoals je kan zien :o) rood. Ik heb de Mora Q511 wel hier en daar gezien met een blauw handvat, maar nooit op een Nederlandse website voor dezelfde goede prijs.

De ‘finger guard’ op de Mora Q511 is enorm handig, aangezien je niet veel grip op het mes hebt is dit wel een handige toevoeging voor ieders veiligheid.

De schede

De schede is gemaakt van plastic. Dit heeft als groot voordeel dat het niet rot, weinig last heeft van water en niet vervormd. Aan de onderkant zit een gaatje zodat het water er snel uit loopt, mocht er wat in komen.

Het mes klikt netjes vast in de schede vast waardoor het mes er niet zomaar uitvalt, dit is het enige wat het mes tegenhoudt om er niet uit te vallen. Ik raad het niet aan om dit mes op z’n kop of zijwaarts te dragen, daar vertrouw ik het mes niet genoeg voor dat het blijft zitten.

De belt loop is voor mij niet te gebruiken. Ik heb geen riemen die erdoorheen passen, het is vrij smal en klein. Met een kleine 4 cm hoogte is dit niet groot genoeg en dan nog maar niet te spreken over de dikte. Buiten dat is het de belt loop vrij fragiel en zal dit waarschijnlijk het eerste wat kapot zal gaan als je dit schede gebruikt. Buiten deze punten is de schede meer dan genoeg voor dit mes en ben ik er blij mee.

Mora Q511, voor de laagste budgetten

De €5,90 die je betaald voor dit mes is het 200% waard. Een goedkoper mes met zulke kwaliteit kom je waarschijnlijk nooit tegen. Het is ideaal voor mensen die graag een goed mes willen hebben maar niet veel uit te geven hebben. Maar niet alleen voor mensen krap bij kas, ook voor ieder ander is dit aan te raden, al is het als back up mes of voor de klussen waar je je andere mes niet vies aan wilt maken.

Conclusie

Zoals hierboven staat, een enorm goed mes voor iedereen. De Mora of Sweden Q511 is een mes dat qua prijs/kwaliteit verhouding niet snel verslagen zal worden. Het mes is te gebruiken voor allerlei doeleinden, en wordt veel gebruikt voor survival doeleinden.

Te koop bij: MooseCamp Mora Q511

Geef een reactie