Mora 2000

Mora 2000 review

De Mora 2000 is een bekend mes onder de bushcrafters. Dit mes is een betaalbaar en stevig mes van onze vrienden uit Zweden. In deze Mora 2000 review geef ik mijn mening over dit mes.

Kort

Mora of Sweden is een bedrijf dat al bestaat sinds 1891. Sinds die tijd is Mora of Sweden bezig om  messen te maken, testen en verbeteren. Het resultaat tot nu toe is een lijn aan kwaliteitsmessen voor een schappelijke prijs.

Zo ook de Mora 2000, dit mes is te koop voor ongeveer €30,-.

Mora 2000 | gebruik

De Mora 2000 is een echte outdoors mes die bedoeld is voor bijna alle soorten klussen. Het mes is goed om feathersticks mee te maken, te batonnen en voor het kamp gebruik zoals eten voorbereiding. Wel heb ik gemerkt dat hakken erg moeizaam gaat met dit mes, maar dat is met het formaat en gewicht ook wel begrijpelijk.

Naast de bovenstaande doelen is het mes ook geschikt voor een firesteel. Helaas is niet heel de achterkant van het mes geschikt daarvoor, maar alleen de 4 centimeter vanaf de punt. Dit is uiteraard meer dan genoeg om een firesteel te gebruiken, maar het zou handiger zijn als de gehele rug van het mes gebruikt zou kunnen worden.

Mora 2000 | rubberen handvat

Het handvat is gemaakt van een rubber met een patroon erop. De vorm van het handvat in combinatie met het rubber geeft een goede grip en veel controle over het mes.

De grootte van dit mes is precies goed, het past goed mijn hand en er is ruimte over voor mensen met wat grotere handen. De omvang van het handvat is ook goed, het valt goed in de hand en is niet te groot/klein.

De achterkant van het handvat is gemaakt van hard plastic. Hierdoor is het mogelijk om het te gebruiken als hamer, al is het maar voor kleinere/lichtere taken. Hierdoor blijft het mes wel lekker licht en gemakkelijk om te dragen.

Mora 2000 | RVS staal

Het staal op de Mora 2000 is gemaakt van Sandvik 12C27 roestvrij staal. Doordat het roestvrij staal is zal het minder snel roesten als carbon staal, maar zonder goed onderhoud zal het alsnog gaan roesten.

Het mes heeft een standaard scandi grind tot loopt van het begin tot het midden, vanaf het midden vervormt de grind. Het mes voelt met een dikte van 2.5mm redelijk stevig aan, net als al het andere van dit mes.

Ik heb nog geen ervaring met het slijpen van dit mes, maar ik verwacht hier geen grote obstakels mee.

Mora 2000 | schede

De schede van de Mora 2000 is gemaakt van plastic. Op de schede zit hetzelfde patroon als op het handvat van het mes. Hierdoor passen de schede en het mes goed bij elkaar.

De belt loop is gemaakt van soepel leer en is vastgemaakt met popnagels aan de schede. De lus is groot genoeg om (alle) soorten en maten riemen doorheen te passen. Ik verwacht dat de schede net als het mes lang mee zal gaan. Naar mijn verwachting zal, wanneer er ooit iets kapot gaat, dan zal de lus het eerste kapot gaan aan deze set.

Aan de onderkant van de schede zitten maar liefst twee gaten om het water uit te laten lopen. Hierdoor zal de schede lekker licht blijven, ook bij nat weer.

Mora 2000 | prijs & waarde

De prijs van de Mora 2000 ligt rond de €30,-. Dit is redelijk goedkoop in vergelijking met vele andere messen. De kwaliteit die je voor de prijs krijgt is goed. Het staal is van goede kwaliteit, net als het handvat en de schede.

Het mes en de schede zijn beide gemaakt van slijtvaste materialen. Hierdoor zal het mes waarschijnlijk lang meegaan zolang je het goed onderhoud.

Er zijn ook nog een aantal andere vergelijkbare modellen beschikbaar voor ongeveer dezelfde prijs, deze behandel ik kort in het volgende hoofdstuk.

Mora 2000 | vergelijkbare modellen

Naast de Mora 2000 zijn er nog drie andere modellen die allen erg op elkaar lijken. De vergelijkbare messen hebben precies hetzelfde lemmet, maar elk van hen heeft net iets anders weer anders. Het gaat hier om de volgende drie modellen:

Mora of Sweden Bushcraft Desert Camo

De Bushcraft Desert Camo heeft een camouflage print op de schede met een bruin handvat op het mes. Bij de Desert Camo zitten twee verschillende belt loops die wisselend erop kan doen. De vorm van het handvat is, net als bij de andere 2 modellen, anders dan die van de 2000.

Mora of Sweden Bushcraft Signal

De Bushcraft Signal is een opvallend mes met de felgele gekleurde onderdelen. Dit mes heeft dezelfde vormen als de Bushcraft Desert Camo.

Mora of Sweden Bushcraft Forest

De Bushcraft Forest heeft dezelfde vormen als de Signal en Desert Camo, maar heeft een groene ‘bos’ tint.

mora_of_sweden_bushcraft_desert_camo

Mora of Sweden Bushcraft Desert Camo

mora_of_sweden_bushcraft_signal

Mora of Sweden Bushcraft Signal

mora_of_sweden_bushcraft_forest

Mora of Sweden Bushcraft Forest

Mora 2000 | conclusie

Je krijgt een goed mes voor je geld met de Mora 2000. Je krijgt naast een goede staal soort voor de prijs ook een stevige en nette schede erbij. Net zoals bij andere Mora messen, heeft Mora met dit mes weer een goed mes voor een eerlijke prijs op de markt gebracht.

Ik raadt dit mes aan voor de simpele (en niet te zware) outdoor klussen.

Suggestieve kooplink: Moraknives.nl

 

Mora 2000

Cijfer: 3.7/5

In het kort: De Mora 2000 is een geschikt mes voor vele outdoor klussen en is een zeer betaalbaar mes.Geef een reactie