Zero Tolerance 0550

Zero Tolerance 0550 review

In deze Zero Tolerance 0550 review geef ik mijn mening over dit Amerikaans gemaakt mes. Dit mes heeft wat meer massa als de meeste messen.

Zero Tolerance 0550 | Kort

Zero Tolerance is een fabrikant die haar messen aanbiedt als hoge kwaliteit messen. Zero Tolerance messen zijn vaak iets groter, dikker (en sterker) dan andere messen.

Bij binnenkomst is het heel erg lastig om de Zero Tolerance 0550 te openen. Dit komt doordat de ‘schanier’ erg stroef is en wat tijd nodig heeft om los te komen. Ook vereist het openen van de Zero Tolerance 0550 een beetje oplettendheid, je moet opletten dat je geen druk zet op het frame lock.

Wanneer je de techniek onder de knie hebt en de Zero Tolerance 0550 ‘ingelopen’ is, is het een stuk makkelijker en zeer goed te doen om het mes te openen.

Zero Tolerance 0550 | Gebruik

De Zero Tolerance 0550 wordt verkocht als ‘heavy duty’ zakmes en zo ziet het mes er ook uit. Ikzelf gebruik het mes als Every Day Carry (EDC) en als heavy duty zakmes. Daarnaast zou het gebruikt kunnen worden als tactisch zakmes.

Het mes is wel wat dikker dan de meeste messen, dit komt door de dikke liners (lock) die erop zitten. Ook het gewicht is hierdoor een tikkel zwaarder, maar je krijgt bij de Zero Tolerance 0550 wel je waar voor het gewicht.

De Zero Tolerance 0550 wordt geopend door het gebruik van de ‘thumbstuds’. De thumbstuds dienen ook als stop pin voor het lemmet.

Zero Tolerance 0550 | G10/titanium handvat

Het handvat van de Zero Tolerance 0550 heeft aan beide kanten verschillende materialen. De kant van het frame lock is volledig gemaakt van titanium. De andere kant van het mes is gemaakt van G10.

De G10 scale op de Zero Tolerance 0550 heeft een zeer effectieve patroon dat voor enorm veel grip zorgt. Ikzelf vind het patroon op de G10 scale erg mooi, maar hier kan iedereen zijn eigen mening over hebben. Voor de mensen die hier niet zo van houden, er zijn andere kleuren/patronen te verkrijgen voor de Zero Tolerance 0550.

De Zero Tolerance 0550 voelt comfortabel in de hand, er zitten geen vreemde hoeken of gaten in. Het mes voelt goed in de hand en is goed te gebruiken in normale- en ‘reverse’ grip.  Over de ergonomie is erg goed nagedacht, het maakt niet uit hoe je het mes vasthoud, het voelt goed in de hand.

De grootte van het handvat is goed voor klein/middel/grote handen, er is genoeg ruimte. Wel is het handvat met 1,45 cm iets dikker dan een doorsnee mes. Persoonlijk vind ik het niet erg, maar het is wel een punt om rekening mee te houden.

De pocket clip op de Zero Tolerance 0550 is een deep carry pocket clip. De sterkte van de pocket clip is zeer goed, niet te zwaar of licht. Het is mogelijk de de pocket clip te verplaatsen op vier verschillende posities.
Hou er rekening mee dat als je de pocket clip op de G10 kant doet, dat je broek sneller kan slijten (zelf geen ervaring mee, maar toch…).

Uiteraard heeft de Zero Tolerance 0550 ook een lanyard hole. Deze lanyard hole is groot genoeg om gemakkelijk 2 keer een stuk 550paracord doorheen te halen.

Zero Tolerance 0550 | S35VN staal

Het staal dat gebruikt is op de Zero Tolerance 0550 is S35VN. Dit is de navolgeling van de bekende S30V staal. Ze zijn beide erg vergelijkbaar met kwaliteit en prestatie. Bij binnenkomst is de Zero Tolerance 0550 bloedscherp.

De Zero Tolerance 0550 heeft een drop point lemmet. De grind op het mes is High Flat Grind (HFG). Het lemmet is 8,8 cm lang (snijrand), wat een goede snijoppervlakte geeft. De dikte van het lemmet is ongeveer 4 mm, dit ligt boven het gemiddelde van zakmessen.

Zoals ik al eerder meldde is de Zero Tolerance 0550 bloedscherp bij binnenkomst. Ik heb dit mes zeer uitvoerig getest met meerdere testen. Het mes heeft zich tijdens deze testen erg goed gehouden. Het mes behoudt zijn scherpte erg lang vast, langer dan ik zelf had verwacht.

Het slijpen van de Zero Tolerance 0550 ging bij de eerste keer niet helemaal lekker. Ik gebruikte stap 3&4 van de Spyderco Sharpmaker, en zette (te) weinig druk om het mes. Het mes werd niet scherper na die stappen.
Daarna ben ik nogmaals stap 3&4 gaan doen, met iets meer druk op het mes. Daarna was het mes binnen no-time weer bloedscherp. Al-met-al is het mes makkelijk te slijpen.

Het mes heeft aan de bovenkant van het lemmet jimping zitten, deze jimping is vrij groot en is effectief. Ook heeft het mes een fingher guard die voor extra grip en veiligheid zorgt. Voor totale gebruik van het mes is de jimping in combinatie met de finger guard zeer goed en effectief.

Zero Tolerance 0550 | Deployment & lockup

Zoals eerder vermeldde is de deployment van de Zero Tolerance 0550 in het begin erg lastig. De eerste dag dat ik het mes binnenkreeg was mijn duim behoorlijk pijnlijk.

Na een aantal keren het mes gebruikt te hebben en betere techniek is de inloop periode van de Zero Tolerance 0550 zo voorbij. Daarna is het zeer gemakkelijk om het mes te openen zolang je geen druk tegen de liner aan zet.

De lockup van de Zero Tolerance 0550 is door middel van een frame lock en is zeer stevig. De dikte van het frame lock is opmerkelijk bij dit mes, het is één van de dikste die er is. Daarbij komt dat het mes een beveiliging heeft tegen over extensie van het frame lock zodat deze langer mee zal gaan.

De Zero Tolerance 0550 heeft ook een veiligheid in het handvat ingebouwd zodat het niet mogelijk is om de liner lock te ver naar buiten te drukken. Hierdoor loop je nooit een risico dat je je mes per ongeluk beschadigd. Erg handig!

De centrering van het van de Zero Tolerance 0550 is perfect, ik zie geen afwijkingen. Ook is er geen enkele speling te vinden bij het lemmet.

Zero Tolerance 0550 | Prijs & waarde

De Zero Tolerance 0550 wordt verkocht voor een prijs van €179,00. Voor deze prijs krijg je een mes van zeer hoge kwaliteit. Er is veel tijd in dit mes gestoken om het te maken zoals het is. De prijs/kwaliteit verhouding is daarom ook goed van dit mes.

Zero Tolerance 0550 | Conclusie

De Zero Tolerance 0550 is een erg mooi en stevig mes. De kwaliteit van dit mes is erg hoog. De grip, ergonomie en comfort zijn allemaal zeer goed. Het mes komt bloedscherp uit de doos, blijft goed scherp en is goed te slijpen. Het mes is misschien wel iets groter/zwaarder dan andere, maar je krijgt er zeer veel voor terug.

Ik raad dit mes aan aan iedereen die een mooi/tactisch en stevig zakmes zoekt.

Suggestieve kooplink: KATO: Zero Tolerance 0550

Zero Tolerance 0550

Cijfer: 5/5
In het kort: De Zero Tolerance 0550 is een zeer mooi en enorm stevig mes. De kwaliteit van dit mes is enorm hoog.
3 Reacties op Zero Tolerance 0550

 1. Marnik schreef:

  Ik heb zelf ook de 550 al een half jaar ofzo, ik heb de 2de generatie met carburized lockface, gaat heel soepel open, vergelijkbaar met een benchmade

 2. Sormano schreef:

  Die van mij gaat ook heel soepel open, ik moet er alleen op letten dat ik mijn middelvinger niet op de framelock zet anders gaat het heel lastig.

  Maar de ZT 0550 is tot nu toe het mes wat bij mij het soepelste open gaat…

 3. E. schreef:

  Met de clip ‘tip-down’ blokkeer je hem veel minder snel per ongeluk bij het openen.. topmes!

Geef een reactie