Spyderco Resilience

Spyderco Resilience review

De Spyderco Resilience is een zacht gezegd een groot mes. Met een lengte van 24 cm zit dit mes nog net binnen de maximale lengte in Nederland die 28 cm is. Lees de review door om te kijken wat ik van dit enorme zakmes vind.

Spyderco’s

Spyderco maakt enorm veel messen, in alle soorten, maten, prijzen en categorieën  Wat elk mes van Spyderco gemeen heeft met elkaar is dat ze allemaal voldoen aan de hoge eisen en normen van Spyderco.

Spyderco zorgt er goed voor dat elk mes geen speling heeft bij het lemmet, geen gekke zwakke plekken of binnen no-time bot is. Als dit wel het geval is, is de kans aanwezig dat je een replica gekocht. Zo is het bij dit mes niet anders, een top en enorm mes van Spyderco voor de mensen met een budget.

De Spyderco Reseilience gebruiken

De Spyderco Resilience is een mes die je voor ontzettend veel taken kunt gebruiken. De vraag is of jij dit mes als EDC bij je wilt dragen? Ik zeker wel, maar ik heb lang niet altijd de mogelijkheid voor.
Wil je het in de keuken gebruiken? Doen! Het mes snijdt met deze lengte geweldig door groenten/fruit etcetera.
En als survivalmes? Ja het werk ook goed als survivalmes.
Oke en kan je je baard ermee scheren? Ja zeker! gemakkelijk zelfs, ik raad het alleen niet aan omdat het gevaarlijk is.
Het openen van dit mes is enorm gemakkelijk, je kan het mes zonder enige moeite met een ‘flick’ openen. Door de liner lock is het mes ook zeer gemakkelijk te sluiten. Hierdoor voelt het mes niet minder stevig aan, en is het toch heel makkelijk om het mes te gebruiken.

Spydies G10 handvat & pocket clip

Het handvat van de Spyderco Resilience is gemaakt van G10. Een zeer goed en stevig materiaal waar je een goede grip op hebt. De G10 heeft een medium/soft ruwheid, wat voor een mes als dit het beste werkt.

Het frame van dit mes is ‘skeletonized’, dit houdt in dat de metalen platen die onder de G10 handvaten zit uitgefreesd zijn zodat het mes minder weegt, maar wel zijn sterkte behoud.
Hierdoor weegt het mes ook maar 145 gram en niet meer.

Het handvat en de pocket clip zijn beide vastgezet met torx schroeven. Mocht je het mes uit elkaar moeten halen is dat geen probleem. De pocket clip is op 4 posities te monteren, voor het dragen van tip up/down en voor links- of rechtshandig.

Ik raad het niet aan om dit mes tip up te dragen, omdat het een linerlock is en het mes groot/zwaar is heeft dit mes weinig ‘retention’, wat z’n voor- en nadelen heeft; Het zou kunnen gebeuren dat het mes in je zak een stukje uit het handvat komt waardoor je jezelf behoorlijk kan snijden als je het mes tip up zou dragen. Het voordeel van weinig retention: je kan het mes met een zwaai uit laten klappen, wat erg leuk is om te doen.

De pocket clip op dit mes is erg sterk. Je maakt het mes gemakkelijk vast aan je broek en daar blijft die ook zeer stevig hangen. Een nadeel aan de sterkte hiervan is dat als je het mes van je broek af wilt halen, dat je of je broek moet vast houden of je zal je broek iets omhoog tillen en het mes zal daarna alsnog loskomen.

Staal

Het staal op de Spyderco Resilience is hetzelfde als alle andere ‘high value, low budget’ messen van Spyderco: 8Cr13MoV. Dit mes komt scherper dan normaal scheerscherp aan, zo heb ik al stukken baard met gemak weg kunnen scheren en heb ik het mes tot zo ver gebruikt zonder te slijpen. De mooie eigenschappen van 8Cr13MoV zijn dat het makkelijk te slijpen is en redelijk lang zijn scherpte houdt, dus ook bij dit mes heb ik geen twijfels dat dit het geval is.

De full flat grind op dit mes is in combinatie met een drop-point lemmet. Het lemmet heeft een snijrand van 10,7 cm, en is hierbij mijn tot op heden mijn grootste zakmes. Dichtgeklapt is het mes ongeveer 13,5cm lang.

Op het lemmet staan vier items gegraveerd:

  1. Spyderco logo, linker kant.
  2. “Spyderco”, linker kant vlak bij het handvat.
  3. “8Cr13MoV”, link kant vlak bij het handvat.
  4. “China”, rechter kant vlak bij het handvat.

Het mes is dus gemaakt in China, velen zullen meteen denken aan rotzooi die daarvandaan komt. Maar niet alles uit China is troep, wat er op internet veel gezegd wordt en waar ik het mee eens ben; “Zolang de kwaliteit controle goed is maakt het niet uit waar het vandaan komt”.

Over naar de jimping op de Spyderco Resilience, de jimping op dit mes gewoon super, het geeft veel grip en extra controle op het mes zonder dat het echt oncomfortabel wordt.

Prijs

Dit mes kost, inclusief verzendkosten, €64,50 bij de onderstaande webshop. Deze prijs is, voor het enorme mes dat je krijgt, goedkoop. Zeker met deze kwaliteit, er zijn niet veel messen te vinden met dezelfde grootte en kwaliteit tegen zo’n prijs.

Conclusie

Nogmaals, dit is een enorm mes. Als je dit graag wilt in je collectie, voor op je werk, in de keuken of gewoon als EDC dan moet je dat zeker doen! Je krijgt voor de Spyderco Resilience enorm goede kwaliteit voor het geld dat je betaald. Hou er wel rekening mee dat mensen kunnen schrikken als je dit mes tevoorschijn haalt.

Suggestieve kooplink: Knives and Tools: Spyderco Resilience

1 Reactie op Spyderco Resilience

  1. Dennis Havenaar schreef:

    De prijs van het mes is 76,50

Geef een reactie