Spyderco Dragonfly

Spyderco Dragonfly

Spyderco Dragonfly review

In deze Spyderco Dragonfly review bekijk ik dit compacte zakmesje en geef ik jullie mijn mening over dit mes.

Spyderco Dragonfly | Kort

De Spyderco Dragonfly is één van de messen van Spyderco die heel licht heeft weten te maken, zonder dat er veel kracht verloren gaat. Ook al is dit mes zeer licht, de kracht van het mes is goed gewaarborgd.

De Spyderco Dragonfly is gemaakt in fabriek van Spyderco in Japan.

Spyderco Dragonfly | Doelen

De Spyderco Dragonfly is met zijn grootte enorm goed geschikt als Every Day Carry (EDC) mes. Ik gebruik dit mes voor alle dagelijkse klussen, zolang het maar niet een groter mes vereist. Het fijne aan dit mes is dat het zo compact is en het diep in je broekzak valt, hierdoor valt het niet zo snel op.

Een ander doeleinde voor dit mes kan zijn als cadeau, voor een messen liefhebber of niet, dit mes zal het wel goed doen. Het mes is niet te opzichtig of groot waardoor het sneller geaccepteerd wordt.

Spyderco Dragonfly | FRN Bi-Directional handvat

Het handvat van de Spyderco Dragonfly is gemaakt van Fiber Reinforced Nylon (FRN). Dit is een sterk plastic soort wat Spyderco regelmatig gebruikt op haar messen. Het is duurzaam, sterk en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden.

Op het FRN handvat zit zogenoemde ‘Bi-Directional texture’. Dit houdt in dat het patroon op het handvat zo gemaakt is dat het tegen de vorm van je hand ingaat. Hierdoor krijg je een zeer goede grip op het mes, wat ook wel te merken is. De Bi-Directional texture is ook te zien op de foto’s als je goed kijkt.

Het handvat heeft een lengte van iets minder dan 9 cm, waardoor het een klein en compact mes is. Wel is de 9 cm genoeg om een goede grip te krijgen. Dat je een goede grip krijgt op de Spyderco Dragonfly komt ook vooral omdat er een ‘finger choil’ opzit waardoor je meer ruimte voor je vingers hebt en dichter op het mes zit.

Ondanks het kleine formaat is de Spyderco Dragonfly wel erg comfortabel om vast te houden en gebruiken. Vooral omdat het handvat lekker dun is voelt het goed en comfortabel aan.

De pocket clip op de Spyderco Dragonfly is een ‘wired’ pocket clip, met een deep carry vorm. De Spyderco Dragonfly valt echter niet helemaal weg in de zak, er steekt een klein stukje van minder 1,5 cm boven je zak uit. De pocket clip heeft een goede sterkte en zal niet zomaar vallen.

Uiteraard zit er ook een standaard lanyard hole op de Spyderco Dragonfly, groot genoeg voor 550paracord.

Spyderco Dragonfly | VG10 staal

De Spyderco Dragonfly heeft een Full Flat Ground (FFG) VG10 stalen lemmet. VG10 wordt bij Spyderco en andere fabrikanten op veel messen gebruikt. Bij de binnenkomst is de Spyderco Dragonfly bloedscherp en had geen enkele moeite met haren scheren, papier snijden of wat dan ook (‘push cuts’ gaan ook zeer gemakkelijk).

Na de Spyderco Dragonfly een tijd te hebben gedragen en getest was het mes nog niet echt minder scherp geworden, dus ik ben veel stukken karton gaan snijden om het mes te testen. Uiteindelijk na een hoop karton is het mes minder scherp geworden, karton was nog wel goed te snijden maar papier werd steeds lastiger. Na het mes slechts een aantal maal langs de Spyderco Sharpmaker te halen (stap 4 alleen) is het mes bloedscherp binnen no-time.

Op het lemmet zit een ‘thumb ramp’/’jimping’ en een ‘finger choil’, beide geven extra grip op het mes en meer controle. De jimping en finger choil combinatie op de Spyderco Dragonfly zijn goed en geven net dat extra’s wat ik graag zie.

Spyderco Dragonfly | Deployment & lockup

De Spyderco Dragonfly kan worden geopend door middel van de thumb hole (of Spyderhole). De Spyderhole maakt het openen van het mes erg gemakkelijk, soepel en comfortabel. De Spyderhole heeft een diameter van ongeveer 11 mm.

De Spyderco Dragonfly maakt gebruik van een back lock. De back lock voelt stevig aan en is niet te stroef. De lockup zelf is stevig en voelt goed aan. Het mes heeft geen zijwaardse speling, wel minescule op/neerwaardse speling, dit is mij tijdens het gebruik nooit opgevallen (oftewel dit minpuntje is te verwaarlozen).

Spyderco Dragonfly | Prijs & waarde

Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar van de Spyderco Dragonfly. Het FRN model dat ik bezig wordt verkocht voor ongeveer €65,-. Dit is het goedkoopste model van de Dragonflys die er zijn. Andere modellen die er zijn:

  • Spyderco Dragonfly H1 – €79,95
  • Spyderco Dragonfly foliage green G10 – €122,95
  • Spyderco Dragonfly RVS – €69,95
  • Spyderco Dragonfly RVS tattoo – €89,95
  • Spyderco Dragonfly ZDP-189 – €102,-

De prijs/kwaliteit verhouding van de Spyderco Dragonfly is zeer goed, je krijgt een zeer mes met een zeer goede staal. Het mes zal naar mijn verwachting vele jaren meegaan en is voor vrijwel iedereen goed te gebruiken.

Spyderco Dragonfly | Conclusie

De Spyderco Dragonfly is een zeer compact en licht mesje. Het heeeft kwaliteits staal en voelt goed aan in de hand. De prijs kwaliteit verhouding van het het mes is zeer goed. Ik ben helemaal weg van dit mes. Daarom raadt het aan iedereen aan die een sterk en compact EDC zakmes zoekt.

Suggestieve kooplink: Knives and Tools Spyderco Dragonfly

Spyderco Dragonfly

Cijfer: 4.5/5
In het kort: De Spyderco Dragonfly is een zeer licht en compact zakmes. De Spyderco Dragonfly zal niemand teleurstellen wie een compact maar sterk zakmes zoekt.
1 Reactie op Spyderco Dragonfly

  1. Bas schreef:

    Heb het mesje nu ook al een aantal jaar (de G10 versie), heel mooi en nuttig hulpmiddel.

Geef een reactie