Spyderco Byrd Cara Cara 2

Spyderco Byrd Cara Cara 2 review

Met de eerste folder Review bespreek ik de Spyderco byrd cara cara 2, een mooi budget mes van Spyderco.

Kort over de Byrd’s

Eerst een klein stukje over de Byrd serie van Spyderco. De byrd serie is de serie met de goedkoopste messen van Spyderco, nu moet je niet meteen denken dat het de meest slechte messen op de markt zijn. Spyderco zorgt altijd voor goede kwaliteit, ook bij de budget lijn van hun. De Byrds worden gemaakt van 8CR13MoV, dit is een goedkoop staal soort die uit china komt. Het is gemakklijk te slijpen en krijgt een scherpe rand.

Binnenkomst van de Spyderco byrd cara cara 2

Zoals alle folder messen van Spyderco binnenkomen, komt de byrd cara cara 2 in een mooie schuifdoos binnen. De Byrd serie van Spyderco komt binnen in een groenen doos. Daarin zit het mes verpakt in wat plastic en bubbelplastic.

Waarvoor is de cara cara 2 voor bedoeld?

Dit mes is bedoeld als allround zakmes, ik gebruik het zelf o.a. als EDC (every day carry). Het mes is met 8,5cm lemmet lengte en 12cm dichtgeklapt is het een goede grootte voor een EDC mes. Ik hou persoonlijk niet van te klein of te groot, met een te klein mes kan je niet genoeg en een te groot mes zit alleen maar in de weg in je zak. Dit mes is qua lengte misschien iets groter dan normaal, maar hij is ook vrij dun en smal waardoor je het gemakkelijk bij je draagt.

G10 handvat & 8Cr13MoV lemmet

Het handvat van mijn Spyderco byrd cara cara 2 is gemaakt van G10, een zeer goed materiaal voor een mes. Het geeft een goede grip en is slijtvast en bestemd tegen extreme temperaturen. Voor de byrd cara cara 2 is G10 uitvoering niet de enige variant. Er zijn ook nog de FRN en de RoestVrijStaal uitvoeringen.

Het handvat zelf past goed in de hand en geeft goede grip. De ‘finger choil’ en ”jimping’ zorgen beide voor een nog betere grip en meer controle als je met het mes werkt. De jimping zelf had wel beter gekund als je het mij vraagt maar is met al het andere meer dan genoeg om goede grip en controle te hebben op het mes.

Het handvat heeft een ‘lanyard hole’ aan de onderzijde zitten met ‘pocket clip’ erover heen geplaatst.
De pocket clip is te bevestigen aan alle 4 de kanten van het mes waardoor het mes goed geschikt is voor links- en rechtshandige mensen. Dit zeker in combinatie met de backlock maakt dit mes voor beide geschikt. De clip is niet zo sterk als op de Spyderco tenacious maar houdt het mes wel op z’n plek bij gewoon gebruik. Ik zou persoonlijk niet bij zwaar gebruik hierop gaan rekenen dat het blijft zitten, als je ondersteboven hangt of springt kan hij wel losser gaan zitten of misschien zelfs losschieten.

het handvat zelf is vastgemaakt met totaal 8 torx schroeven, wat het goed mogelijk maakt om hem uit elkaar te halen mocht dat ooit nodig zijn.

Het lemmet is zoals eerder gemeld gemaakt van 8Cr13MoV, een staalsoort die makkelijk te slijpen is en een scherpe rand krijgt. Het lemmet type is ‘full flat ground’ (FFG) met een drop point. Persoonlijk is de FFG een van mijn favoriete type lemmet dus dat komt goed uit.

Het openen van de cara cara 2

De Spyderco byrd cara cara 2 heeft net als iedere andere Spyderco folder een ‘spyder hole’ zitten in plaats van een ‘thumb stud’. Persoonlijk ben ik een groot fan hiervan, het is comfortabeler dan een thumb stud en het is makkelijker (en meer zekerheid) als je het mes openmaakt met handschoenen. In plaats van de normale ronde spyder hole heeft de byrd serie standaard een gat komeet gevormd gat.

De snelheid van het openen is niet optimaal als bij bv. de tenacious van Spyderco. Dit komt omdat het mes een sterke/stroeve backlock heeft, waardoor het niet de snelheid en smoothness heeft als de tenacious bijvoorbeeld.
Ik heb geprobeerd om dit te verhelpen door de schroef wat losser te maken, maar dit heeft verder niet veel (genoeg) effect gehad hierop.

Over de prijs

Zoals al eerder gemeld zijn er meerdere versies van de Spyderco byrd cara cara 2. De FRN is de goedkoopste van de 3 uitvoeringen gevolgd door de RVS en dan de G10. De prijsverschillen zijn niet gigantisch maar als het om een budget mes gaat kunnen de kleine beetjes helpen. De prijzen voor dit mes zijn:

Conclusie

Hoewel de opening van het mes niet helemaal aan mijn eisen voldoet zijn er meer dan genoeg andere voordelen aan dit mes. Zo is de grootte perfect voor mij, is het een beeldschoon mes voor een zeer kleine prijs en zijn de mogelijkheden voor dit mes oneindig. De grootste voordelen van dit mes zijn wel de jimping en finger choil, dit geen enorm veel grip en controle over het mes. Het staal is meer dan goed voor deze prijs, en de handvat is ook enorm goed.
Een betere prijs/kwaliteit verhouding dan de Spyderco byrd cara cara 2 heeft zal je niet gauw ergens anders zien.

Suggestieve kooplink:
KnivesandTools: Spyderco byrd cara cara 2

2 Reacties op Spyderco Byrd Cara Cara 2

 1. Jan schreef:

  Interessante bespreking. Ik vraag mij af of de bekleding van het mes veel uitmaakt i.v.m gebruiksgemak. Wat is jouw opinie?

  Ik twijfel zelf dus tussen de Byrd en de Tenacious van Spyderco, vooral omdat het verschil in prijs bij K&T nu niet bepaald groot is: 37,5 (G-10 versie) tegen 44,95 euro. Waar zou jij de voorkeur aan geven?

 2. Sormano schreef:

  Ik neem aan dat je met bekleding bedoeld of het FRN of G10 is?
  Zelf vind ik G10 iets mooier en werkt zeer fijn. FRN kan je je echt goed in vastzetten maar dat vind ik vaak onnodig. Indien de keuze er is zou ik voor G10 gaan.

  Ook de Spyderco Tenacious heb ik in mijn bezit (review komt nog). Hoewel de Byrd er langer uitziet heeft de Tenacious een iets langer lemmet.

  Ik zou de Spyderco Tenacious aanbevelen boven de Spyderco Byrd Cara Cara 2 indien je het geld hebt. De afwerking van de Tenacious is net iets beter en ik vind het fijner (en het is leuker) om een mes snel en soepel te openen.

  Hoop dat dit je helpt…

Geef een reactie