Opinel Outdoor

Opinel Outdoor review

In deze Opinel Outdoor review kijk ik naar het outdoor model van Opinel. Eerder heb ik al op AllesOverMessen een review gedaan over de RVS versie van de normale Opinel No. 8.

Kort over Opinel

Opinel is een bedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat. In die tijd heeft Opinel al heel wat messen uitgebracht. De prijzen van Opinel messen zijn erg betaalbaar en de messen zijn overal verkrijgbaar.

Gebruik van de Opinel Outdoor

Op de verkoopverpakking van de Opinel Outdoor wordt er gesproken over de volgende drie hoofdfuncties van het mes.

 1. Touw doorsnijder
 2. Harpsleutel (van 4mm tot 10mm)
 3. Fluit

Ik gebruik dit mes gewoon als outdoor mes, waar wel touw aan te pas komt, maar hier heb ik nog nooit een harpsleutel of fluit nodig gehad. Ik zie het nut van een harpsleutel ook niet zo zeer in een mes, maar misschien is dit voor andere mesen wel ontzettend handig. Het nut van een fluit kan ik er wel in zien, al heb ik het nog nooit nodig gehad, kan het wel makkelijk zijn om het bij je te hebben.

De ‘ring lock’ sluit je door de sluiting voor het mes te draaien, dit is heel eenvoudig maar wel effectief. Deze sluiting zal het met normaal gebruik niet snel begeven, maar als je ermee gaat hameren kan je het wel vergeten (moest het toch testen). Het kost wel moeite en tijd om dit mes te openen en de sluiting vast te zetten dan bijvoorbeeld een mes met thumb studs of flipper. Of dit een voordeel of nadeel is per persoon verschillend, ik vind het zelf minder makkelijk.

Opinel Outdoor | Polyamide handvat

Het handvat van de Opinel Outdoor is qua structuur hetzelfde als de Opinel No. 8. Het mes voelt goed in de hand, al is de ergonomie niet heel hoog. Het materiaal is wel anders, dit is een Polyamide tegenover de standaard houten.

De grip op het mes is goed voor de doelen waar het voor bedoeld is, maar voor zwaarder werk is het niet bedoeld en heeft en geen goede grip.

Dit handvat is gemaakt om ultra weerstand te hebben tegen kou en hitte. Zo is het ontworpen om tegen temperaturen te kunnen tussen de -40 en 80+ graden Celsius. Ik kom zelf niet vaak in temperaturen van -20 en 40+ maar wie weet kan het nog eens van pas komen…

Op het handvat zit een klein koordje als lanyard, ik ben geen fan dit koordje. Het zit erg los je zal het waarschijnlijk snel kwijtraken. Daarbij komt dat de lanyard hole helaas te klein is voor een stuk paracord.

Opinel Outdoor | Sandvik 12C27 Staal

De Sandvik 12C27 staal van Opinel is een RVS staal. Doordat het een RVS staal is roest het minder snel dan een carbon stalen lemmet, maar het kan alsnog roesten!

Het mes komt scherp binnen, je kan er wat haren mee scheren, maar niet heel goed. Ik raad het aan om dit mes eerst te slijpen indien mogelijk. Het mes wordt dan scheerscherp  waardoor je er meer aan hebt.

Het mes is makkelijk te openen door de uitgefreesde lemmet, wat meteen dient als harpsleutel. Al ging het in het begin nog wat stroef, maar dat komt met de tijd (of wat smeersel) vanzelf goed.

De vertandingen op het mes zijn handig voor het doorsnijden van b.v. touw, al is het niet zo agressief als bij veel andere messen. Als het wat agressiever was gemaakt dan was het een stuk nuttiger. Daarin tegen heb ik hiermee wel een aantal mooie feathersticks kunnen maken.

Opinel Outdoor | Prijs & waarde

De prijs voor de Opinel Outdoor ligt rond de €25,-, wat ook wel een redelijke prijs is. Je krijgt een degelijk mes, waar je waarschijnlijk vele jaren plezier van gaat hebben. Het fluitje is een handige bijkomstigheid, de harpsleutel vind ik zelf wat overbodig.

Alhoewel dit mes verkocht wordt onder de naam Opinel Outdoor No. 8, zijn er van dit mes geen andere maten/modellen te vinden.

Mocht je opzoek zijn naar een goedkoper (non-outdoor) Opinel mes dan kan je mijn review over de Opinel No 8 bekijken.

Opinel Outdoor | Conclusie

De Opinel Outdoor is een mes met meerdere functies. Ik zie zelf het nut van een fluit wel in, maar van een harpsleutel op een mes niet. Toch zit de harpsleutel niet in ‘in de weg’ ofzo, dus dat maakt verder niet uit. Het mes zal naar verwachting wel lang meegaan, mocht je het goed onderhouden.

Met alle voor- en nadelen van dit mes zal ik het zelf waarschijnlijk niet vaak gebruiken. Ik zie dit mes wel als een enorm goede optie voor kinderen die bij de scouting zitten.

Ondanks dat ik zelf het mes niet vaak zal gebruiken heeft het mes wel een aardige prijs/kwaliteit verhouding.

Suggestieve kooplink: €24,95 Savoiemes: Opinel Outdoor
3 Reacties op Opinel Outdoor

 1. Sjaak schreef:

  Harpsleutel is voor het zeilen.

 2. Swiebertje schreef:

  Patrick Tabarly heeft ooit eens gezegd dat hij nooit zou vertrekken zonder zijn Opinel. Dat was niet alleen een enorme reclame voor het merk maar het heeft ze er ook toe gezet om een mes te ontwerpen voor Patrick. Het is dus vooral een zeilmes, dat is een outdoor sport.

 3. Swiebertje schreef:

  Oeps, Patrick Tabarly moet natuurlijk Éric Tabarly zijn, sorry.

Geef een reactie