Ontario RAT 1

Ontario RAT 1 review

De Ontario RAT 1 is een vrij zwaar mes, maar dit mes kan dan ook alle enorm zware klussen aan. Voor deze Ontario RAT 1 review test ik dit mes grondig op allerlei vlakken.

Kort over de Ontario RAT 1

De Ontario RAT 1 is naast dat het een zwaar mes is, ook een groot mes. Dit heeft als gevolg dat dit niet zomaar voor iedereen een goed EDC mes is. Het mes is gemaakt om alle zware klussen die je wilt doen met een folder ook goed uit te kunnen voeren.
Er zijn verschillende kleuren en modellen beschikbaar van de Ontario RAT 1. Er is een plain edge versie en een combo edge. Beide versies zijn beschikbaar in de handvat kleuren:

  • Desert tan (wit)
  • Black
  • Coyote brown
  • OD green

De lemmets zijn verkrijgbaar in de kleuren: Satin (blank) en Black. Ik raad de Ontario RAT 1 met zwart lemmet niet aan, ik hoor vele verhalen dat de zwarte verf zeer snel loslaat.

Waarvoor is de Ontario RAT 1

De Ontario RAT1 is een mes bedoeld voor het grote en zware werk. Met het hoge gewicht van het mes en het grote lemmet doet hij zijn werk goed. Tot nu toe kan heeft dit mes al mijn verwachtingen overtroffen. Alle taken waar ik dit mes voor gebruik doet het mes erg goed, door de grootte kan je dit gemakkelijk extra kracht zetten en zijn snijklussen een stuk gemakkelijker.
Het mes wordt al heel vaak gebruikt bij outdoor situaties, het mes is daarvoor ook meer dan geschikt. Het lemmet is vrij lang en dik waardoor het goed is om hout te verwerken.

Nylon handvat, pocket clip

Het handvat van de Ontario RAT 1 is gemaakt van ‘Nylon 6’. Ik ken dit materiaal nog niet, het ziet en voelt stevig aan. Het lijkt mij dat Ontario met dit materiaal goed gekozen heeft omdat het goed bij het mes past.

Het handvat heeft een goede vorm en voelt ook goed aan in de hand. Het mes is qua dikte precies goed, niet te smal en niet te dik. De lengte van het handvat is ook goed, mijn hand heeft meer dan genoeg ruimte en ook nog wat speelruimte.

Over de ‘finger guard’ (vinger bescherming) ben ik meer dan tevreden, ik heb al meerdere keren gevoeld dat ik er tegenaan zat en ik ben er nooit vanaf gegleden.
Over de jimping aan de bovenkant ben ik minder tevreden, deze is vrij glad en werkt dus niet zo goed als gehoopt. Het is niet dat je er meteen afglijd maar echt je duim tegenhouden doet het niet. Ik had dit toch iets beter willen zien, maar veel maakt het ook weer niet uit, ik gebruik dit mes niet zoveel voor het precieze werk.
Het patroon op het mes is vrij mild, als het ruwer is dan geeft het net wat meer grip, wat altijd voordelig is.

De pocket clip is te verplaatsen naar 4 posities, waardoor je mes ‘tip up’ en ‘tip down’ kan dragen, en links en rechtshandig. Qua sterkte is de pocket clip goed, niet te sterk en blijft goed op z’n plek zitten.

Uiteraard zit er een lanyard hole op dit mes, niks bijzonders of noemenswaardig hieraan.

AUS 8 staal

Het staal op de Ontario RAT 1 is AUS 8, een goedkopere staalsoort met zo zijn voor- en nadelen. AUS 8 en 8Cr13MoV worden beiden veel gebruikt in budget messen en zijn beide met elkaar vergelijkbaar aan prestaties. Beide soorten staal zijn vlijmscherp te slijpen en slijpen ook zeer gemakkelijk. Ze houden hun rand voor de prijs die je betaald vrij lang. Ik heb aardig wat messen met deze staalsoorten en ik ben tevreden met elk van die messen.

De Ontario RAT 1 komt aardig scherp binnen, ik weet niet meer of het scheer scherp was of niet. Zoals hierboven ook al staat is het mes makkelijk te slijpen door een paar keer over je slijper te gaan. Ik heb hiervoor de Spyderco Triangle Sharpmaker gebruikt, en hij wordt echt bloedscherp.

Qua lengte is dit mes vrij groot, wat is veel situaties handig is, in andere wat minder. Zo wordt dit mes veel gebruikt in als survival zakmes, omdat het een vrij groot en sterk mes is. Als EDC is het nadelig omdat het mes vrij groot en zwaar is, en daarbij komt dat veel mensen waarschijnlijk zullen schikken als je dit mes tevoorschijn haalt.

De dikte van het lemmet is goed dik, dit is een van de redenen dat het mes wat zwaarder is dan andere. Hierdoor is het mes wel sterker en is het makkelijker om (klein) hout te batonnen.

De vorm op de RAT 1 lemmet valt voor mij onder ‘normaal’, maar de rug buigt licht naar de punt toe waardoor je het ook een drop point kunt noemen. De slijphoek op het lemmet is Full Flat Grind, een van mijn favoriete slijphoeken, omdat het geschikt is voor enorm veel doeleinden.

De prijs op de Ontario RAT 1

Dit mes kost ongeveer €45,- in Nederland. In Amerika is het natuurlijk stukken goedkoper, maar als je het besteld ben je uiteindelijk meer kwijt dan als je het hier in Nederland besteld.

De prijs die je voor dit mes betaald is in mijn mening eerlijk, je krijgt een mes dat veel kan en waar zware klussen ook geen probleem voor zijn.

Conclusie

De Ontario RAT 1 is een vrij groot mes, net iets te groot/zwaar voor de meeste als EDC. Dit is een zeer goed mes voor een goede prijs, jij krijgt een goed stuk gereedschap voor je geld. Het mes doet het zeer goed bij zware taken, maar nog beter bij normale/lichte taken. De RAT 1 ligt lekker in de hand en voelt ook zeer stevig aan.

Suggestieve winkel: 2sharp – Ontario RAT Model 1, satin, plain edge

Geef een reactie