KA-BAR Dozier Folding Hunter

KA-BAR Dozier Folding Hunter review

De KA-BAR Dozier Folding Hunter is een lichtgewicht mes, gemaakt voor Every Day Carry. De KA-BAR Dozier Folding hunter heeft een sterke back-lock & pocket clip

Over de KA-BAR Dozier Folding Hunter

Met een gewicht van slechts 45 gram behoort de KA-BAR Dozier Folding Hunter aan de top van lichtgewicht messen. Het lage gewicht is vooral te danken aan de Zytel handvat, die geen stalen liners heeft. Dit mes een budget mes, voor de €30,- krijg je een mes dat gemaakt is in Taiwan, maar wel van zeer goede kwaliteit.

De KA-BAR Gebruiken

De KA-BAR Dozier Folder Hunter is gemaakt voor EDC, wat inhoud dat je al je dagelijkse klussen ermee kunt doen.
Maar dit mes is ook goed als een backup voor als je op pad gaat in de wildernis. De achterkant van het lemmet en de lockback zelf, hier zit een scherpe rand aan, zijn geschikt om je firesteel te gebruiken.
Het mes is gemakkelijk te openen met een ‘flick’, door sommige lockbacks wordt dit lastig omdat die stroever open gaan; Bij de KA-BAR Dozier is hier niet veel van te merken.

Zytel handvat

Het handvat is gemaakt van Zytel, een zeer lichtgewicht en stevig materiaal. Het is niet net zo stevig als een mes met stalen liners, maar het scheelt niet veel en het is stevig genoeg voor dit mes.
Het handvat heeft een patroon op beide kanten zitten. Dit patroon is vrij grof, wat een goede grip geeft. Aan deze grofheid zit ook een nadeel; De pocket clip is erg sterk op de Dozier, de sterke pocket clip samen met het grove patroon kan ervoor zorgen dat je broek wat sneller slijt dan bij andere EDCs. Ik heb hier nog geen last van gehad, maar je voelt het wel aan als je het mes van je broek haalt. Je kan altijd zelf nog de pocket clip een beetje verbuigen waardoor de clip niet meer zo sterk is.

Pocket clip
Zoals hierboven al gemeld, de pocket clip is erg sterk. Het voordeel is dat je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken over het kwijtraken. De nadelen zijn dat je broek mogelijk sneller slijt en dat je meer moeite moet doen om het mes te pakken.

Voor de personen die nu negatief gaan denken; je kan de pocket clip aanpassen naar je eigen voorkeur door de clip wat uit te rekken.

Verder is de pocket clip op de KA-BAR Dozier aan de linker en rechter kant te bevestigen. Het mes is niet tip-down te dragen.

De pocket clip heeft een mooie mat-zwarte coating, als je donkere broeken draagt dan valt het wat minder op en ziet het er minder vreemd uit.

AUS 8A staal

Het staal op de KA-BAR Dozier Folding Hunter is van AUS 8A. Dit is vergelijkbaar met 8Cr13MoV, waar ik zeer tevreden over ben voor de prijs. Het mes komt scheer scherp uit de doos, en blijft scherp voor een nog onbepaalde tijd. Ik heb dit mes vooral in theorie getest, paar honderd/duizend papieren gesneden en een mooie featherstick gemaakt. Tot zover is het mes nog scheer scherp zonder te hoeven slijpen, al merk ik wel dat het mes wat botter is geworden.

Het lemmet heeft in plaats van aan beide kanten een ‘thumbstud’ heeft dit mes aan één kan de thumbstud. Standaard zit deze aan de linker kant, maar is met één torxschroef naar de rechterkant te verplaatsen.

De jimping die op het lemmet zit is goed, het geeft aannemelijk meer grip en controle over het mes.

Ik beken geen enkel spoor van speling in het lemmet in geen enkele richting, wat dus erg positief is voor een budget mes.

Op het lemmet staan meerdere prints, ik vind ze zelf stoer staan, vooral de ‘Dozier Design’ maar dat moet je zelf maar bepalen aan de hand van de foto’s.

Prijs

De KA-BAR Dozier Folding Hunter heeft een prijs van €30,-, wat een goede prijs is voor een EDC  mes van deze kwaliteit.

Er zijn ook nog 2 andere modellen die op dit moment te koop zijn;

  • ‘De KA-BAR Dozier Folding Hunter Mini’; Een kleinere versie van de bovenstaande.
  • ‘De KA-BAR Dozier Folding Hunter Thumb notch’; Deze versie heeft een duim gat om het mes te openen en geen jimping.

Je zal niet veel andere messen tegenkomen die zo licht zijn met zo’n prijs. De €30,- die je betaald voor dit mes is het helemaal waard, je krijgt een kwalitatief goed mes terug die lekker licht en dun is.

Conclusie

De KA-BAR Dozier Folding Hunter is uitermate geschikt voor iemand die opzoek is naar een goedkoop en licht EDC mes. Het mes is makkelijk te openen en sluiten, waardoor het voor iedereen goed te gebruiken is. Het mes is vrij dun, waardoor je niet zoveel last van hebt als het mes in je zak zit. Of als het mes aan je broek zit met de clip, valt het mes minder op door de mat zwarte coating. De lockback van dit mes is sterk en is opgewassen tegen heel wat klussen.

Suggestieve shop: 2Sharp – KA-BAR Dozier Folding Hunter

Geef een reactie