Fallkniven F1

Fallkniven F1 Review

In deze Fallkniven F1 review bekijk ik een zeer bekend mes. De Fallkniven F1 is ontworpen en gemaakt in Zweden. De Fallkniven F1 is een mes dat (zo goed als) onbreekbaar is, wat ook al vele mensen hebben geprobeerd (en de meeste faalde).

Fallkniven F1 | Verzending & Binnenkomst

Deze Fallkniven F1 heb ik verkregen via de website van Hard2Find. Zij hebben de Fallkniven F1 naar mij opgestuurd in een pakket waar het mes erg goed in verpakt was in bubbelplastic.

Wat ik wel grappig vond is dat ze er een rolletje pepermunt bij de verzending hebben gedaan. Ik weet niet of zij dit altijd standaard doen, maar het is toch een blijk van waardering van de bestelling.

De Fallkniven F1 (en andere modellen) hebben 2 mogelijke schedes. Een schede gemaakt van Zytel en een schede gemaakt van leer. De schede van leer kost iets meer dan de schede van Zytel maar het past wel beter bij de Fallkniven F1.

Fallkniven F1 | Doelen

De Fallkniven F1 is een echte allround outdoor mes. Het mes is goed is veel verschillende taken, in sommige taken is het mes beter dan voor andere, maar de Fallkniven F1 is opgewassen tegen alles. Zo is de Fallkniven F1 erg goed om te gebruiken voor het eten, feather sticks, als jachtmes en zo’n beetje alle andere outdoor doelen die je kan bedenken.

De Fallkniven F1 blinkt minder goed uit in het doorhakken van takken, omdat het mes niet groot/zwaar genoeg is om er veel kracht achter te zetten. Het kan wel, maar het gaat wat langzamer dan als je en groter mes gebruikt wat er meer voor bedoeld is.

Het batonnen met de Fallkniven gaat daarin tegen erg makkelijk, dit komt omdat het lemmet van de Fallkniven F1 lekker dik is. Een klein nadeel is dat je niet al te grote stukken hout tegelijk kan batonnen, maar zo is elk mes niet perfect voor alle doelen.

Fallkniven F1 | VG-10 Staal

De Fallkniven F1 heeft een bekende staalsoort, namelijk VG-10 staal. Door de goede kwaliteiten van VG-10 staal is de keuze van VG-10 ook heel logisch voor een survival mes. VG-10 staal staat er bekend om dat het lang scherp blijft en vrij makkelijk te slijpen is. Daarbij komt dat het een roestvrij staal is, wat uiteraard ook handig is. Toch moet je je mes altijd goed onderhouden na gebruik.

De Fallkniven F1 heeft een convex snede, wat inhoud dat het lemmet geen tweede snede heeft. Een convex snijrand heeft zo zijn voordelen en nadelen. Door de convex snede is de snede van het lemmet bol, waardoor het sterker is en langer scherp blijft dan een holle snede. Het nadeel hieraan is dat een convex snede lastiger te slijpen is als je hier geen ervaring in hebt.

Een lemmet van de Fallkniven F1 heeft de volgende specificaties:
– Dikte lemmet: 4,4mm
– Lengte lemmet: 9,8cm
– HRC: 59
– Drop point
– Gewicht: 150 gram

Fallkniven F1 | Thermorun handvat

Het handvat van de Fallknivesn F1 is gemaakt van Thermorun, een rubber soort. De Thermorun handvat heeft als voordelen dat het erg licht is, goed bestand tegen warmte en kou en een goede slijtvastheid.

De grootte van het handvat is precies goed, je hebt genoeg ruimte om te bewegen. Ook met handschoenen aan is het mes goed te gebruiken en voelt het niet te krap of iets dergelijks aan.

Qua comfort en ergonomisch scoort dit mes erg goed bij mij. Het handvat met het patroon heeft een goede grip en geeft veel controle over het mes. De vorm van het handvat is ook zo gevormd dat het ergonomisch is en goed in de hand voelt. De ‘fingerguard’ op het handvat is niet te groot of overdreven, maar doet zijn werk erg goed om je vingers te beschermen. Hierdoor kan je het mes optimaal gebruiken voor al je taken.

Het lemmet heeft een full tang design, wat doorloopt tot onder aan het handvat plus een stukje extra. Dit kleine extra stukje staal heeft zo weer zijn eigen taken en doelen. Zo kan je er bijvoorbeeld makkelijk lawaai mee maken op metaal of bijvoorbeeld gebruiken als hamer.

Oh, en niet te vergeten, de Fallkniven heeft ook een lanyard hole, altijd handig.

Fallkniven F1 | Schede

Wanneer je een Fallkniven F1 koopt heb je de keuze voor een lederen schede en een Zytel schede. De Zytel schede is een paar euro goedkoper dan de lederen schede omdat die een stuk goedkoper is om te maken. Persoonlijk heb ik de lederen schede, wat ik er ook beter bij vind staan. Het nadeel van leren schedes is wel dat ze makkelijker kunnen slijten en vatbaarder zijn voor het weer en water.

De lederen schede van de Fallkniven F1 is gemaakt van (uiteraard) echt leer en is 3,2mm dik. Je merkt als je de schede in je hand hebt dat het gemaakt is met een oog voor kwaliteit. De schede voelt zeer stevig aan en is afgewerkt tot in de puntjes.

De ‘belt loop’ is vrij groot en zal op alle riemen wel passen, mijn eerste indruk was dat het eigenlijk te groot was. Maar ik heb gemerkt dat dit toch niet heel hinderlijk is tijdens het dragen van de Fallkniven F1.

De ‘snap button’ op de schede erg sterk, zeker de eerste keren als je de schede in je hand houdt. Wanneer je het mes om je riem draagt merk ik wel dat het makkelijker is om het te openen/dicht te doen.

Fallkniven F1 | Prijs & Waarde

Er zijn verschillende modellen van de Fallkiven F1 verkrijgbaar, er zijn drie modellen beschikbaar, elk voor een andere prijs. De meest goedkope is de Fallkniven met de Zytel schede, die is te verkrijgen voor €110,-. Mocht je net als ik liever een lederen schede bij je Fallkniven hebben zitten dan kan je die krijgen voor €15,- extra (€125,-).

De bovengenoemde prijzen zijn voor het model met een blank lemmet. Mocht je liever voor een zwarte Fallkniven willen gaan dan kan dat voor een prijs vanaf €129,- incl. Zytel schede, €15,- extra (€144,-) voor de lederen schede.

Voor de creatieve mensen onder ons is er ook nog een ‘losse’ Fallkniven F1 te verkrijgen, deze heeft geen schede en ook geen handvat. Die is gemaakt zodat je er zelf een handvat op kunt maken.

Fallkniven F1 | Namaak Fallknivens

Wanneer je graag een Fallkniven wilt ga je mogelijk op zoek op marktplaats en eBay naar een model voor een goedkope prijs. Let hierbij wel goed op dat je niet een namaak mes koopt! Je moet hier sowieso altijd op letten, maar Fallknivens zie ik vaker langskomen. Om eventuele verschillen te meten kan je kijken op de website van Fallkniven.

Fallkniven F1 | Conclusie

De Fallkniven F1 is een geweldig mes voor de prijs. Je krijgt pure kwaliteit gemaakt afkomstig uit Zweden. Er al enorm veel tests gedaan met Fallkniven messen om deze te breken op veel verschillende manieren, en het zijn er maar slechts een paar gelukt.

Dit mes is een echte allround survival mes, hierdoor is het voor iedereen interessant om te gebruiken en hebben. Ik zou dit mes zeker aanraden aan elke survival liefhebber.

Suggestieve webshop:
Ik heb goed gezocht naar de beste prijs voor Fallkniven messen, mijn conclusie: Hard2Find
logo_h2f (1)

 

Fallkniven F1

Cijfer: 5/5

In het kort: De Fallkniven F1 is een zéér bekend mes bij survivalaars. Dit mes is zéér stevig en kan tegen een aantal stoten. De Fallkniven F1 krijgt van mij een 5/5!

Geef een reactie