Eden Quality Model 106

Eden Quality Model 106 review

De Eden Quality Model 106 is een vrij klein zakmes van het huismerk van Knives and Tools. Knives and Tools biedt dit mesje tegen een zeer goede prijs aan.

Eerste indruk

Het eerste wat mij opviel toen ik de Eden Quality 106 mes in de bus kreeg was dat het enorm veel op de CRKT Drifter leek. Aangezien Knives and Tools dit mes niet zelf maakt kan de conclusie wel getrokken wordt dat het eigenlijk dezelfde messen zijn met een ander jasje aan. Ik zal dan ook vaker in deze review deze twee messen vergelijken.

Gebruik van de Eden Quality 106

De Eden Quality 106 is bedoeld als EDC, en voor niets anders dan dat. Dit mes is niet bepaald gemaakt voor survival of andere speciale doeleinden. Het is een goed mesje om te gebruiken voor de lichte EDC taken die je hebt. Ik draag de Eden Quality 106 enorm vaak en het is één van mijn favoriete EDC messen, omdat hij goed qua formaat is en makkelijk mee te nemen is.

RVS handvat en pocket clip

Het handvat is gemaakt van 420 roestvrij staal. Omdat er staal als handvat is gekozen is het mes in verhouding wat zwaarder dan nodig, maar omdat het een vrij klein mesje is maakt dat verder niet heel veel uit.

De Eden Quality 106 voelt goed in de hand, ook qua lengte is dit mes voor mij goed voor zijn taken. Het mes kan voor mensen met hele grote handen misschien te kort zijn om lekker mee te werken, maar dat zal niet zo snel het geval zijn. De finger guard op dit mes is minimaal, maar ook hierbij weer genoeg voor de EDC doeleinden.

De grip op dit mes is vergelijkbaar met de CRKT Drifter, omdat het RVS is zal je sneller je grip verliezen dan met bijvoorbeeld G10. Op het handvat zit wel een textuur, maar dit geeft geen extra grip.

De frame-lock op dit mes vind ik enorm goed. Het voelt stevig aan, en is gemakkelijk te gebruiken om het mes te sluiten. In tegenstelling tot de CRKT Drifter voelt het bij de Eden 106 comfortabel aan en is het soepeler om te gebruiken.

De pocket clip op dit mes is buitengewoon goed, de clip is zeer sterk doch soepel van je broek te halen. Er is één nadeel aan de pocket clip, hij is langer dan die van de CRKT, wat een voordeel is, alleen hierdoor valt de clip wel over de ‘deuk’ voor je ring vinger. Daardoor is die helaas iets minder goed te gebruiken.

8Cr14MoV Staal van de Eden Quality Model 106

Het staal is 8Cr14MoV, een goed, makkelijk te slijpen, goed scherp te krijgen en goedkoop staal is. De scherpte blijft bij een mes als dit natuurlijk niet erg lang zitten, maar het is zeer makkelijk te slijpen. Dus als je al een slijper thuis hebt liggen heb je bijna geen reden meer om dit mes te laten liggen.

De lengte van dit zakmes is met 7cm een goede lengte voor EDC. Het lemmet is een drop point met een hollow grind. De vorm van het lemmet komt iets minder agressief over dan die van de CRKT, wat fijn is in veel situaties. Hierdoor schrikt het minder af in het publiek en wordt het sneller geaccepteerd als je met een mes op zak rondloopt.

De thumbstud op het mes is niet anders dan anders en het werkt goed. Het openen van het de Eden 106 gaat gemakkelijk en kan ook makkelijk met een ‘flick’ geopend worden.

De jimping is net als de CRKT niet heel effectief, het geeft weinig extra grip op het mes. Dit is ook een van de redenen dat het mes zich alleen goed is als EDC mes.

Het prijsje van de Eden Quality Model 106

De prijs op dit zakmes is zeer aantrekkelijk. Omdat KnivesandTools dit mes zelf inkoopt bij de fabrikant overzees zitten er geen handelaren of andere factoren tussenin wat het mes duurder maakt.
De prijs van €14,95 is een enorm goede prijs, je krijgt een kwalitatief goed mes voor de prijs. Door deze prijs is het mes ook enorm goed om het als kado te doen aan iemand. Het is niet een heel angstwekkend mes waardoor het ook een goed eerste mes is voor mensen.

Conclusie

De Eden Quality 106 is een zogenoemde ‘gentlemen’s knife’. Dat is een mes die je elke dag bij je kan dragen zonder dat mensen raar zullen opkijken van het mes als je het tevoorschijn haalt.
De prijs/kwaliteit verhouding bij dit mes is uitstekend en je krijgt een mooi mes voor je geld. Als ik zou moeten kiezen tussen de CRKT Drifter en de Eden Quality Model 106, dan zou ik voor de Eden Quality Model 106 gaan. Dit mes vind ik persoonlijk mooier, en is in Nederland voor de helft van de prijs van de Drifter te koop.

Suggestieve kooplink: KnivesandTools: Eden Quality Model 106

1 Reactie op Eden Quality Model 106

  1. Anoniem schreef:

    het is een kopie van de chris reeve sabenza maar dan kleiner

Geef een reactie