Buck Bantam BLW

Buck Bantam BLW review

De Buck Bantam BLW is een mes die in Amerika gemaakt is, in deze Review ga ik testen wat dit mes allemaal kan en of hij zijn geld waar is.

De Buck Bantam serie

Voordat ik me verdiep in de Buck Bantam BLW, wil ik eerst het één en ander vertellen over de Bantam serie.
De Bantam messen zijn budget messen van Buck, het zijn allemaal lichtgewicht messen met 420HC staal en plastic handvaten. De serie bestaat uit 3 modellen, in volgorde van grootte, BBW, BLW en BHW. Al deze modellen zijn te verkrijgen met een zwart handvat of met een camouflage print.

Het handvat & pocket clip

Het handvat heeft een goede grootte, het past goed in mijn hand en voelt comfortabel aan. Het is zo gemaakt dat je wijsvinger een goede grip op het handvat hebt en niet snel naar voren schiet. Er zit ook nog een halve ‘finger choil’ op, dit is niet bepaald te gebruiken omdat het te klein is en al snel op met mes zit met je vinger.

Doordat het handvat gemaakt is van zytel, wat een thermoplastic is, voelt het zeer licht aan, voor sommigen een voordeel voor andere zal het als een zeer onstabiel mes aanvoelen. Op het handvat zit een licht patroon wat geen extra grip toevoegt maar wel leuk staat.

De lanyard hole op de Buck Bantam BLW is langwerpig waardoor er, indien je het graag wilt, een stuk paracord 3x doorheen kan halen. Dit heeft verder niet veel nuttigs maar ziet er ook weer aardig uit.

Je kan het handvat niet uit elkaar halen omdat alles vastzit met popnagels. Alleen de pocket clip zou je eraf kunnen halen, deze zit vast met torx schroeven. Je kan de pocket clip maar op één plek positioneren, het mes draag je altijd tip down met de clip aan de rechterkant. De sterkte van de clip is niet heel groot, hij zal bij normaal gebruik niet snel loskomen, maar als het mes net niet goed zit als je gaat zitten kan hij wel losraken.

De jimping (als het al zo te noemen is) zit op het handvat zelf, in plaats van op het lemmet. De jimping zit aan de zijkanten van het lemmet op de rug van het handvat. De jimping die erop zit is meer voor de sier dan dat het nuttig is, het voelt alleen maar rug aan maar geeft geen grip of iets dergelijks.

9cm van 420HC staal op de Buck Bantam BLW

Als je besluit het mes te bestellen zal hij niet bepaald scherp zijn als hij binnenkomt, papier snijden kan wel maar hij zijn geen ‘clean cuts’. Het mes krijgt wel gemakkelijk scheer scherp te krijgen. Na de eerste keer slijpen en redelijk getest heb ik hem nog niet opnieuw hoeven doen. Na wat papier snijden, haren scheren en redelijk wat houtbewerking is het mes nog scheer scherp.
Ik ben verder nog niet bekend met 420HC staal dus ik kan er verder niet veel uit ervaring over vertellen.

Het lemmet is een hollow grind met een drop point lemmet. Het lemmet ziet er mooi uit en is mooi gepolijst en heeft aan de voorkant van het lemmet “BUCK USA” geprint staan.

Nadeel: Het lemmet heeft helaas links/ rechts en voor/ achter speling, net als de uitlijning van het lemmet als het dichtgeklapt is, deze valt bij mij naar rechts en schuurt langs de kant.

De lockback & opening

buck bantam blw gevaarlijk

De lockback op de Buck Bantam BLW is ronduit BAGGER te noemen, tuurlijk hij houdt het wel met wat kartonnetjes snijden en zelfs bij wat houtbewerking geen problemen. Tot op dat moment geen problemen gehad, totdat ik de lockback eens ging testen. Ik had er nog begrip voor dat hij faalde onder harde klappen (bv. batonning) en een klaptest van mij. Maar wat onacceptabel is, is dat ik met mijn wijsvinger (zie hierlinks) het mes kan laten dichtklappen.
Pas dus extra op als je dit mes bezit en gebruikt, ook al stoot je tegen een muur of iets dergelijks aan, hij klapt zo dicht en als je mes een beetje scherp is heeft hij geen moeite om met weinig kracht een aardige snee in je vingers te maken.

Nu gaan we verder na deze waarschuwing. De opening kan je makkelijk met beweging doen, al zal dat niet elke keer goed gaan. Door de lockback heeft het meer nodig dan bij bijvoorbeeld liner lock om open te gaan waardoor het minder smooth gaat.

De prijs €23,50

De prijs die je voor de Buck Bantam BLW betaald is niet mis, lekker goedkoop voor een medium sized mes. De kwaliteit, ook al komt hij uit Amerika, is niet al te best. Voor de camouflage versie van dit mes betaal je €1,- meer dan de zwarte versie.

Er zijn ook nog 2 andere modellen van dit mes, de Buck Bantam BBW, welke een kleinere versie van dit dit mes is, en de Buck Bantam BHW, welke groter is.

De prijs voor de andere modellen:

  • Buck Bantam BBW €17,50 (€19,50 voor camo versie)
  • Buck Bantam BHW €28,50 (€29,50 voor camo versie)

Conclusie

Hoewel de prijs niet hoog is zitten er wel wat risico’s aan dit mes vast. Als je een verzamelaar bent en dit mes in een vitrine zal liggen dan is dit mes prima, gebruik je zakmessen maar heel af en toe en licht dan is dit mes ook geschikt. Gebruik je je zakmes vaker of wil je meer zekerheid dan is dit mes niet voor jou, er zijn genoeg andere keuzes die rond dezelfde prijs zitten. Een voorbeeld hiervan is de recent gereviewde Spyderco Byrd cara cara 2 FRN versie voor €24,95. Lees deze review goed door als je van plan bent dit mes te kopen!

1 Reactie op Buck Bantam BLW

  1. Mike Berghuis schreef:

    Ik heb voor het vissen ook zo’n Buck mes (BHW Camo Mossy Oak) gekocht voor € 34,99. Ik heb me laten verleiden omdat het mes zo goed in de hand lag. Maar de speling is mij ook opgevallen en na 1 keer (!) vallen werkt het mes nu als een vlindermes. Als het mes al gevaarlijk was, is dat nu nog erger want het lemmet schuift er zo uit. Ik had wel verwacht dat het mes een stuk steviger zou zijn. Die levenslange garantie zal dan ook niet meer dan een lokkertje zijn. Of heeft het toch zin om het mes op te sturen?

Geef een reactie