Böker Magnum Chameleon

Böker Magnum Chameleon review

De Böker Magnum Chameleon heb ik gekocht omdat het er groot en stevig uitzag en eens wat anders dan wat ik normaal heb. Ik was ook benieuwd naar het 440 staal en hoe het zich zou houden.

Over Böker Magnum

Bijna iedere grote messen fabrikant heeft een budget lijn, dat geldt ook voor Böker. Magnum is een budget lijn messen van alle soorten, maten en modellen van Böker. De productie kosten van Magnum messen worden laag gehouden door het te laten maken in het buitenland en door goedkoop materiaal te gebruiken. De materialen zijn dus niet high-end maar de prijzen zijn wel lager voor deze messen.

De eerste keer

Wanneer je dit mes koopt, zal het niet scherp binnenkomen. Je zal het eerst moeten slijpen al wil je er echt wat aan hebben, heb je geen slijper dan is zou ik 2x nadenken voordat je dit mes koopt. Ook de opening van het mes was wat stroef (bij mij dan), dit heb ik aangepast door de schroeven iets losser te draaien met de torx schroevendraaier die erbij zat (IKEA stijl…).

Waarvoor gebruik je de Böker Magnum Chameleon?

De Böker Magnum Chameleon is een mes wat stevig aanvoelt. Omdat het mes zwaar is en het handvat gemaakt is van aluminium voelt het mes stevig aan. De Chameleon kan gebruikt worden als EDC voor iemand die zware taken zal verwachten van zijn mes. Gebruik je je zakmes minder vaak/zwaar dan kan misschien beter voor een ander mes kijken die wat minder groot, breed en zwaar is.

Het gecamoufleerde handvat

Het handvat is gemaakt van aluminium, een stevig maar zwaar materiaal. Het frame is helaas niet uitgefreesd (skeletonized), dit zou aardig wat gewicht schelen, maar dit zou de kosten wel weer omhoog gooien.

De ergonomie van dit mes gaat niet erg ver, maar dat maakt niet uit voor de grip, die is goed. De jimping op het lemmet is goed gedaan, dit geeft veel extra grip op het mes en zorgt voor goede controle over het mes.

Bij zwaar gebruik zonder handschoenen zal dit mes oncomfortabel aanvoelen, wat dus niet voor een langere periode aan te raden is.

Het handvat is in elkaar gezet met torx schroeven, dus het uit elkaar halen is zeker mogelijk. Het mes heeft drie gaten zitten voor je lanyard met verschillende maten, waarvan er één groot genoeg is voor een stuk paracord en de rest meer versiering is.

Pocket clip

De pocket clip is bijzonder lang, de clip zelf is 7,2cm lang. De lengte heeft geen positief effect op de sterkte van de clip, die zit namelijk erg los en ik zou er niet op vertrouwen dat hij blijft zitten. De punt van de clip zit niet hoog genoeg, ik heb vaak moeite om dit mes in één keer met één hand vast te zetten.

440(a?) staal

Op de Böker Chameleon zit 440 staal. Er zijn meerdere soorten 440 staal, die elk behoorlijk kwaliteitsverschil kunnen hebben. Böker doet geheimzinnig over welk staal dit precies is maar je kan ervan uitgaan dat het 440A is omdat dat het goedkoper is dan 440C. Met de juiste behandeling (heat threatment) kan 440A zelfs beter zijn dan 440C staal, maar dat gebeurd vaak niet.

Het lemmet is een drop-point met een hollow grind, met een behoorlijke ‘buik’ vooraan het mes. Voor de snij capabiliteit maakt dit niet veel uit, maar het slijpen wordt wel wat lastiger hierdoor. Mijn voorkeur gaat zelf uit naar een mes die dit niet heeft, maar voor de prijs van dit mes heb ik het maar geprobeerd.

Het slijpen wordt iets lastiger gemaakt doordat er een buik op het mes zit. De rand die je erop krijgt wordt wel aardig scherp, zelfs scheer scherp, maar een ander mes kan zeker een stuk scherper dan dat deze uiteindelijk wordt. De rand die je erop krijgt zal zich niet lang houden, en je zal het mes meerdere keren moeten slijpen als je hem veel gaat gebruiken.

Wanneer het mes opgevouwen is dan valt het lemmet een beetje naar links uit, niet heel erg en het lemmet raakt de rand niet maar in het midden zou natuurlijk mooier zijn.

Het lemmet heeft een beetje speling van links naar rechts, wat niet heel hinderlijk en merkbaar is. De speling van voor naar achter is iets meer en wel merkbaar, nog niet onacceptabel maar wel merkbaar, de reden is omdat ik de schroeven iets losser heb gezet zodat de opening soepeler gaat.

De zwarte coating die op het lemmet zit heeft het tot nu toe goed gehouden, en hopen dat dit ook lang zo blijft.

Prijs

De prijs van €20,50 is een redelijk goede prijs voor dit mes. De prijs/kwaliteit verhouding hiermee is redelijk tot goed verdeeld. Er zijn er messen die naar mijn mening een betere prijs/kwaliteit verhouding maar die zijn wel iets duurder.

De zwarte coating en de camouflage zijn een leuke bijkomst, dat zie je niet veel vaker voor deze prijs.

Conclusie

Als je opzoek bent naar een goedkoop mes dat zwaar werk kan hebben, en het extra gewicht voor jou niet uitmaakt, dan is dit wel iets voor jou. Hou wel rekening met de pocket clip, die niet zo sterk is. Het is een leuk en mooi mes voor niet teveel geld, maar je moet na het lezen van deze review zelf bepalen of het mes het waard is voor jou.

 

Geef een reactie